-->

16/01/2016

Vinkkejä tuleville nordjobbareille

Nordjobbin kesätyöhaku on nyt alkanut, joten ajattelin kasata teille kaikille 18-28 -vuotiaille mahdollisille nordjobbareille muutamia vinkkejä! Osa näistä on toki maakohtaisia, joten nämä vinkit sopivat erityisesti niille, ketkä hakevat Ruotsiin. Jos haluaa hakea töihin pohjoismaihin, tulee ensin täyttää oma profiili ja kirjoittaa esittelykirje, jonka jälkeen nordjobbin henkilökunta ottaa yhteyttä, mikäli sopiva työpaikka löytyy. Mun kolmesta kuukaudesta Tukholmassa voi lukea täällä, meidän asunnosta täällä ja hoitotyöstäni täällä.

Hoida veroasiat kuntoon ajoissa! Useimmilla nordjobbareilla kesti yli kolme viikkoa saada personalnummer, joka vastaa Suomen henkilötunnusta. Se on välttämätön työskentelyyn. Nordjobbin facebook -ryhmästä löytyy ohjeet henkilötunnuksen hakuun. Jos numeroa ei kuulu ennen töiden alkua, verotoimistolle täytyy soittaa ja toivoa, että he hoitavat asian heti. En itse olisi halunnut sönkätä veroasioita ruotsiksi puhelimessa, kun suullinen kielitaito oli keskinkertaisella tasolla ennen lähtöä.

Varaa rahaa mukaan riittävästi. Palkat maksetaan monissa yrityksissä 25. päivä, joten Suomen tilillä palkka on muutama arkipäivä sen jälkeen. Itse aloitin työt kesäkuun alussa ja sain ensimmäisen palkkani vasta heinäkuun lopulla, koska meillä laskettiin täydet kuukaudet ja olin aloittanut keskellä jaksoa. Elelin siis kaksi kuukautta säästöillä (ja myöhäisillä vuokranmaksuilla)

Varmista, että käännät postisi läheistesi luo/tulevaan osoitteeseesi.

Vaihda Soneran liittymään. Vannon, ettei tämä ole mikään sponsoroitu mainos! On vain älyttömän helppoa ottaa heidän Pohjoismaiden&Baltian liittymä ja käyttää puhelinta toisessa Pohjoismaassa samaan hintaan kuin Suomessa. Suurimmalla osalla nordjobbareista olikin Sonera käytössä.

Ja ennen kaikkea: rentoudu ja ole ennakkoluuloton! Kaikki järjestyy kyllä parhain päin! Mä en tiennyt vielä paria viikkoa ennen Ruotsiin tuloa, missä tulisin asumaan. Mä en ollut puhunut ruotsia koulun ulkopuolella. Mulla ei ollut päivääkään kokemusta vanhusten hoidosta. Silti elossa ollaan ja tuntuu vieläpä hiton hyvältä!


Multa saa kysellä mitä vain, jos nordjobb kiinnostaa tai ihan vain jos on jotain epäselvää haun suhteen tai muuta sellaista. Autan mielelläni niin paljon kuin vain pystyn. Mun kohdalla ainakin viime kesä oli ihan huippu ja toivon että monet muutkin pääsevät kokemaan saman! Uusia ihania ystäviä, kasvattavaa työkokemusta ja kielitaitoa - niihin voi ainakin varautua, jos tälle polulle lähdet! ;)

15 kommenttia:

  1. Kivan informatiivinen postaus Nordjobbariks lähtöä miettiville :) Harkitsin tätäkin vaihtoehtoa ennen au pairiks lähtöä, mutta sitten kielitaito (tai sen puute) sai jättämään hakemuksen puolitiehen.

    Hieno tää uusi ulkoasu muuten! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!:) Mä toivoin että tästä joku hyötyisi tai inspiroituisi lähtemään töihin vaikka Ruotsiin :) Siellä oikeasti pärjää todella vähäisellä kielitaidolla, mutta ymmärrän mitä tarkoitat. Ja hei kiitos paljon! Kylläkin valmis ulkoasu jota muokkailin tuskissani, mutta kun on joitakin monimutkasia asioita joita ei vain kykene koodaamaan.

      Delete
  2. Jee tietoa nordjobbauksesta! Itse haaveilen pääseväni ensi kesäksi nordjobbailemaan, mutta kielitaito mietityttää. Teoriassa osaan ruotsia hyvin, mutta en ole joutunut käyttämään ruotsia pitkään aikaan. Suomessa kun ei joudu ruotsia juurikaan käyttämään. Ymmärrän kirjoitettua ja puhuttua Ruotsia ja osaan ilmaista itseäni kirjallisesti, mutta rehellisyyden nimissä en ole joutunut puhumaan Ruotsia koulun ulkopuolella koskaan ja ruotsin opiskelustakin on jo kaksi vuotta aikaa. Onkohan mitään toivoa lähteä kokeilemaan onneaan? Minkälaisella kielitaidolla lähdit reissailemaan? Olitko töissä kuinka pitkään ja jännittikö matka paljon etukäteen? Minkälaisilla säästöillä uskaltaa lähteä reissuun ja kuinka paljon palkkaa nordjobissa maksetaan? Riittääkö palkka asumis- ja elämiskulujen kattamiseen tai onko toivoa saada palkasta säästöön kesän jälkeen. Tästä tulee ikuisuus pitkä kommentti, mutta osaisitko vielä antaa joitakin vinkkejä hyvän työhakemuksen kirjoittamiseen. Ihanaa kevättä ja kiitos jos viitsit valaista asiaa :)

    ReplyDelete
  3. Blogger ei nyt jostain syystä anna vastata sun kommentin alapuolelle, mutta joka tapauksessa. Ihanaa kun päätit kysyä, Viivi! :) Vastaan sulle nyt parhaani mukaan.

    Mä lähdin Ruotsiin töihin tällasella kielitaidolla: aloitin yläasteella ja jatkoin lukiossa keskipitkällä ruotsilla, josta suoritin seitsemän kurssia. Ruotsista sain aina ysejä ja töihin lähin heti lakkiaisten jälkeisenä päivänä eli kieli oli suht tuoreessa muistissa vielä. Mulla oli itse asiassa sama tilanne ku sulla ennen Ruotsiin lähtöä. Kirjoittaminen ja lukeminen sujui, mutta kuunteleminen oli vaikeaa ja jopa pelottavaa ja puhuminen ei ollut ollenkaan rutiinia. Ei hätää, en mäkään ollut koskaan puhunut ruotsia koulun ulkopuolella. Se puhuminen on jotain, mitä ei oikein voi harjoitella kuin oikeassa elämässä ja silloinkin sen eteen täytyy tehdä aktiivisesti töitä eikä pelkästään kuunnella kielt ja odottaa, että kielitaidot ovat yhtäkkiä hallussa. Alkuun se ei varmasti ole helppoa, mutta ainakin itsellä kaikki helpotti parin viikon jälkeen. Sulla todellakin on hyvät tsäänsit lähteä! Siellähän sitä kehittyy vaikka kuinka paljon!

    Vietin Ruotsissa koko kesän, eli kolme kuukautta. Mun kämppiksinä asui tosin tyyppejä, joista jotkut oli töissä vain kaksi kuukautta. Luulen, että 2-3 kuukautta on aika perus nordjobbissa. Jännittämään en hirveästi ehtinyt, kun kävin kokopäiväisesti vielä lukiota ja edessä oli samaan aikaan vika koeviikko sekä lakkiaisjärjestelyt, joten ennen kuin huomasinkaan olin jo lentokoneessa menossa kohti Tukholmaa:D

    Ja sit raha-asioihin! Säästöjä kannattaa varata ainakin yhden kuukauden vuokran ja ruuan, mieluummin jopa parin kuukauden verran ihan varmuuden vuoksi. Kuten sanoin, niin palkka maksetaan vähän hassusti. Esim. jos tekee koko toukokuun töitä, sen kuun palkan saa vasta 25. päivä KESÄKUUTA, mikä on jo melkein heinäkuu. Palkka riippuu tietysti niin työskentelymaasta kuin yrityksestäkin, mutta esimerkiksi Tukholmassa perustuntipalkka tuntui olevan 11€/h + ilta- ja viikonloppulisät. Tunteja kertyi viikossa 30-40 ja vuokra oli todella halpa (300€ laskut mukaan lukien) koska jaoin kämpän monen kanssa. Tuolla summalla eleli tosi hyvin ja mulla jäi hyvin säästöön, vaikka kesän aikana vietin aktiivista sosiaalista elämää Tukholmassa, hankin uuden kännykän ja kalliimman laukun. Sanoisin että tämä riippuu paljon siitä, maksaako Suomessa toisen kämpän vuokraa ja minkä hintaisen asunnon ottaa Tukholmasta (ja tietenkin elämäntyylistä)

    Siihen työhakemukseen eli "henkilökohtaiseen kirjeeseen" kannattaa kirjoittaa rehellisesti omista kyvyistään, koulutuksesta, persoonasta ja harrastuksistaan. Se on musta ainakin paljon rennompi kuin oikea työhakemus, joten sinne voi sopivassa määrin heittää myös omia tavoitteita ja haaveita kesän suhteen. Hyvää kevättä sullekin! Toivottavasti päädyt hakemaan nordjobbiin:) Vielä saa kysellä mitä vain liittyen tähän jos jäi mieltä kaivamaan!

    ReplyDelete
  4. Huippua, pistän kyllä hakemusta menemään. :) Luin kaikki kirjoituksesi matkaan liittyen joten matkakuume nousi ihan hirvittävän paljon, vaikkakin kuume oli jo hirvittävä entuudestaan. Olispa niin huippua päästä nordjobbailemaan! Puhuit ilta- ja viikonloppulisistä, joten joutuuko nordjobbailijat tekemään paljon töitä iltaisin tai viikonloppuisin? Tiedätkö saavatko nuoret helposti töitä hoiva-alan lisäksi muualtakin. Itse opiskelen liikunta-alalla ja olisin kiinnostunut työskentelemään mahdollisesti liikunnan tai lasten parissa esimerkiksi päiväkodissa tai kahvilatyössä. Hoiva-ala ei tosin ole pois suljettu sekään, mutta vaihtoehdot kiinnostaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aivan mahtavaa! Paljon onnea hakuprosessiin :) Joo, puhuin noista ilta- ja viikonloppulisistä sillä "valitettavasti" monilla oli jompia kumpia tai molempia. Itselläni kävi suht hyvä tuuri eikä iltoja ollut paria poikkeusta lukuunottamatta ollenkaan. Viikonloppuja tosin senkin edestä... mutta siihen tottui, sillä melkein kaikilla oli epäsäännölliset työajat. Ja tavallaan tuntui, että oli koko ajan vapaata aikaa kun vapaapäivät oli ripoteltu muutaman päivän välein :)

      Pakko sanoa, että en tuntenut Tukholmassa ketään joka ei olisi hoitotyössä. Kai niitä muitakin töitä on - varsinkin muissa kaupungeissa, joista mulla ei ole kokemusta - mutta en tiedä kuinka paljon. Mutta toi sun suunnitelma kuulostaa ihan järkevältä ja uskon, että varsinkin lasten parissa työskentely ei ole yhtään kaukaa haettua! Hoiva-alaa ei kannata tosiaan poissulkea, koska se on tosi yleinen :)

      Delete
  5. Heips! Eksyin sun blogiin just tän nordjobbin kautta ja oli tosi kiva lueskella sun kokemuksesta! :) Miten sulla meni toi työtarjousjuttu keväällä? Mä sain muutama päivä sitten nordjobbilta viestiä just tosta kotipalvelutyöstä ja he kysy et miltä tämmönen vaikuttaa ja vastasin siihen myöntävästi mutta nyt sieltä ei oo kuulunu mitää ja aloin miettiin onko mulla nyt töitä tiedossa vai oliko toi vaan joku kartotus et kiinnostaisko tommonen työ ylipäätään :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moikka! Tosi kiva, että on jotain hyötyä tästä ollut! :) Mulla meni samalla tavalla viime vuonna. Ne otti yhteyttä joskus maaliskuussa ja sitten vaihdeltiin sähköposteja ja kohta tulikin viesti, jossa luki että ONNITTELUT SAIT TYÖPAIKAN tai jotain vastaavaa ruotsiksi:'D Eli kyllä tuo aika varmaa on. Tai voi olla! En uskalla sanoa varmaksi sun puolesta. Ne itse asiassa kysy multa tänä vuonna, että haluaisinko tulla töihin ja vastasin myöntävästi, mutta selitin että ajat on vähän rajalliset tänä vuonna. Ne lupasivat ilmoitella mulle tän viikon perjantaina, joten odottele ainaskin tämä maaliskuu jos ne siellä sumplii työpaikkoja:) Toivottavasti saat työpaikan!

      Delete
  6. Moikka! Toivottavasti vielä vastailet näinkin vanhaan postaukseen! Sain paikan Tukholmasta kotihoidosta, joten tosiaan muutaman viikon päästä olenkin jo Ruotsissa! Mitä kautta kannattaa lähteä tilaamaan/hakemaan verokorttia? Sen kanssa tulee nyt olemaan eniten ongelmia, sillä lähtö tulee tosiaan näin lyhyellä varoitusajalla ja tuleva osoitteenikin on kovin hämärän peitossa :D ja mitä papereita kannattaa ottaa mukaan? Passi ja ajokortti nyt varmasti ainakin, mutta tuleeko mieleen jotain erityistä, jota voisin tarvita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo totta kai vastailen! :) Onnittelut työpaikasta! Verokortin tai toisin sanoen SINK-numeron hakemiseen on tosi hyvät ohjeet Nordjobb 2016 -ryhmässä facebookissa: https://www.facebook.com/groups/1723299604623417/?fref=nf

      Sieltä ku rullailee vähän alas päin niin löytyy muutamat tiedostot, joissa käytännössä kerrotaan kaikki ne kohdat mitkä tarvii täyttää:) Mulla kesti viime vuonna joku kuukaus, että sai sen, joten kannattaa mahdollisimman nopeesti hakea sitä! Muistan, että jotkut alotti työt jopa ilman SINK-numeroa, mutta muistaakseni palkkaa ei voida maksaa ennen kuin se on... Eli vaikka se tulisi sinä aikana, kun sä oot jo Ruotsissa, niin luultavasti vanhemmat/ystävät/sukulaiset voi sitten lähettää sulle sun SINKin.

      Ei tuu mieleen mitään erikoisia papereita, mitä kannttaisi ottaa mukaan. Just henkilöllisyystodistus ja/tai ajokortti + mulla oli eurooppalainen sairaanhoitokortti ihan varulta, jos tulee kipeeksi. Sitä en tiiä, kuinka se toimii, kun koskaan en ole sitä tarvinnut käyttää, mutta se on hyvä olla. Sen taitaa saada Kelalta ilmaiseksi, jos sulla ei oo vielä! Toivon sulle hyvää kesää Tukholmassa:)<3

      Delete
  7. hEI,KYSYISIN,ETTÄ ONKO OPISKELIJAN PAKKO MAKSAA SINK VERO 20%TUNTUU AIKA KORKEALTA VEROTUKSELTA,EIKÖ OLE MAHDOLLISTA OLLA TAVALLISEN VEROTUKSEN PIIRISSÄ RUOTSISSA ULKOMAALAISEN?(OLEN MENOSSA 20.6.TUKHOLMAAN KOTIPALVELUUN)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moikka! Ainakin mitä mä tiedän, niin tuosta 20%:sta ei jousteta. Jos olisit tavallisen verotuksen piirissä, sulta menisi vissiin 30% veroja, mutta saisit sitten palautuksina mahdollisesti jotain takaisin. Sekin on siis mahdollista, mutta siihen tarvitaan pysyvä henkilötunnus tuon väliaikaisen sijasta (SINK on siis väliaikainen). Joka tapauksessa, tuo 20% on se pienin prosentti, vaikka se kuulostaakin aika hurjalta - varsinkin kun ottaa huomioon, että monet tekevät töitä Ruotsissa vain muutaman hassun kuukauden...

      Delete
  8. Itse sain juuri Tukholmasta hoitotyötä ja otin paikan vastaan. Olen iloinen! jee! Pitää vielä tuo verolappu lähettää verovirastolle. Onko muita asioita, joita kannattaa tehdä jo nyt? Mietin sitä personal numretin saamista, et saako sen nyt sillä verolapun täyttämisellä et sitä kauttako sen saa?

    t. Saara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onnittelut työpaikasta! Mihin verolappuun viittaat, suomen vai ruotsin? En osaa auttaa siina suomen lapussa, kun en yhtään muista miten ne hoidetaan tai laitoinko itse edes mitään. Mutta toi ruotsin personal nummer kannattaa hakea mahdollisimman pian, koska siinä kyllä kestää. Siellä nordjobbin facebook-ryhmässä pitäis olla ohjeet lappujen täyttämiseen, koska varsinki jos ruotsi ei ole äidinkieli (ja vaikka olisikin) niin jotkut kohdat voi olla tosi epäselviä. Ne laput kun on täytetty ja lähetetty niin ne voi alottaa prosessin ja sitten saat sen personal nummerin :)

      Delete
  9. Kiitos paljon! Tarkoitan tätä ruotsalaista paperia, jonka ne lähetti s-postilla. Täytin tämän ja tulostin ja nyt ilmeisti pitää lähettää tuonne ruotsin verovirastoon. Ai pitääkö täs täyttää joku suomalainenki veropaperi, ei mulle oo vaa kukaa sanonu. Noi ohjeet on niin epäselvät, etten mä ymmärrä näköjään niistä yhtään mitään :(

    t. Saara

    ReplyDelete