-->

16/02/2016

But Why Study Abroad When You Can Do It in Finland?

Kysymys, johon olen saanut vastata lukemattomia kertoja tutuille, kavereille, opolle, opettajille ja espanjalaisille. "Miksi opiskella Espanjassa, kun Suomessa on paras ja ilmainen koulutus?" "Oletko ihan varma?" "Mutta sittenhän et näe perhettä ja ystäviä melkein ikinä?"

Now that's a question I've been answering my friends, acquaintances, student counsellor, teachers and Spaniards numerous times. "Why study in Spain when you have the best, free education system in Finland?" "Are you completely sure?" "But doesn't that mean you won't see your family and friends for a long time?"

En mä ikinä ole mistään varma - täytyy vain tehdä ne parhaimmalta tuntuvat päätökset.
No, I'm not completely sure. You just have to follow your heart in decision-making.

Ihminen voi syntyä väärään maahan, mutta se ei silti tarkoita sitä, että paheksuisi omaa kotimaataan. Mulle esimerkiksi Suomen ilmasto ei vain kertakaikkiaan sovi. Mä inhoan talvea ja kaikkea siihen liittyvää: jatkuvaa pimeyttä; kylmyyttä, joka tunkee toppatakin ja villapaidan läpi; lunta, jonka olisi tarkoitus piristää pimeydessä; liukkaita tai auraamattomia teitä; huuruisia silmälaseja, kuivia käsi ja kiristäviä kasvoja; lumitöitä, jotka odottavat pitkän päivän jälkeen sekä ennen kaikkea väsymystä ja ahdistusta joka tästä kaikesta seuraa. Vannon, että jos mulla on mahdollisuus valita paikkani, niin tämä syy yksinään kyllä riittäisi muuttoon. Mutta on tässä taustalla vähän muutakin.

I think you can be born in a wrong country, but it doesn't necessarily mean you resent your homeland. Like, for me the climate in Finland isn't suitable at all. I hate winter and all things related to that season: the everlasting darkness, which penetrates your jumper and quilted jacket; the snow that's supposed to brighten things up but it doesn't; the slippery or unplowed streets; foggy eyeglasses, dry hands and the tightness in your face; the snow removal you have to do after a long day and, first and foremost, the fatigue and anguish followed by this horrible period they like to call winter. I swear I'd get out of the country solely for that reason. But there's much more to it. 


...nimittäin se koulutuspuoli. Mikä olisikaan parempi tapa sijoittaa itseensä kuin opetella sujuva espanja sujuvan englannin rinnalle? Haluan elää ympäristössä ja suuressa kaupungissa, joka antaa hyvät eväät kielten oppimiseen niin arjessa, harrastuksissa kuin koulussa. Tiedän tosin jo nyt, että en tule ajattelemaan yhtä positiivisesti, kun espanjankieliset opinnot alkavat...

...that is to say, the educational viewpoint. What would be a better way to invest in myself than to live abroad learning Spanish, a widely spoken language? I want to live in a place where using and learning languages is part of everyday life in school as well as in my free time. Though, I know I won't be thinking as positively when I start studying in Spanish...

"Mutta siellähän on hirveästi työttömyyttä!" Sitä en voi kyllä kieltää. Mutta neljän opiskeluvuoden aikana ehtii tapahtumaan paljon eikä täällä opiskelu tarkoita automaattisesti työskentelyä täällä. Ja mitä tulee työttömyyteen niin eipä ainakaan oma kotikaupunki tarjoa hirveästi vaihtoehtoja. Töihin pääsee suunnilleen naamakertoimella ja suhteilla, kun taas Madrid on niin iso kaupunki, että täällä omalla osaamisella voi oikeasti olla jopa merkitys. Itse asiasssa oon rupatellut niitä näitä mun vakkaribaarin työntekijöiden kanssa ja yhtenä iltana pomo kehotti jättämään CV:n heille. "Jos henkilö vaikuttaa mukavalta, mä palkkaan sen. Jos ei, hän voi painua *******" Sillä lailla sitten!

"But the unemployment rate is so high!" Yeah, can't deny that. But then again, studying in Spain doesn't automatically mean working here. A lot will happen during my four-year studies. When it comes to Finland or especially my home town, I wouldn't exactly call it a job wonderland. You pretty much get your job by knowing the right people whereas in Madrid you can probably actually make use of your know-how. In fact, I've been talking to the waiters in a bar where I'm a regular and their boss encouraged me to leave my CV there. "If someone seems nice, I hire them. If not, well, they can **** off" That's the spirit!  


Haluaisin sen sijaan ylistää espanjalaisten avoimuutta, sosiaalisuutta ja yleistä positiivista ilmapiiriä. Tähän vahvasti sidoksissa oleva ruoka- ja juomakulttuuri on myös kohdillaan, eikä ulos lähteminen perjantai-iltana tarkoita automaattisesti kosteaa baari-iltaa, vaan vaikkapa viiniä, olutta ja tapaksia hyvässä seurassa. Tämä voi olla uutuudenviehätystä, mutta elämä tuntuu paremmalta rennommassa elämäntyylissä.

The open-minded and outgoing nature of Spanish people has taken over me. I absorb positive energy every day, even if life is not just fiestas. Speaking of which, the food and drink culture is much healthier here and going out on a Friday night doesn't mean getting drunk, but rather having wine, beer and tapas in good company. I still might be wearing my expat's rose-tinted glasses but hey, at least I'm conscious of it.

Ulkomaille lähteminen oli valinta, mutta Espanjaan en ikinä suunnannut. Päädyin vain tänne. Muistan seiskaluokalla kirjoitetun kirjeen tulevalle minälle, jossa piti miettiä mitä haluaisi elämältään kymmenen vuoden päästä. Siinä haaveilin asuvani upeassa valkoisessa asunnossa Lontoossa pienen mäyräkoiran kanssa. Hahaa, no sieltä tuskin löydän itseäni 22-vuotiaana enkä varmasti koiranpentua ole hankkimassa, mutta Suomesta lähteminen on tuntunut aina tosi luonnolliselta.

Going abroad was a choice of mine, but heading to Spain wasn't. I just kind of ended up here. When I was in seventh grade, we had to write letters for our future selves thinking about what we want from our lives in ten years. Well, I thought I'd be living in a cute white flat in London with a small sausage dog at the age of 22. That's definitely not going to happen ( I'm sorry, Rosa aged 12) but what I want to say is that leaving Finland has always felt natural.


P.S. Ehkä vähän vaikea kysymys, mutta arvaako kukaan, mistä kaupungeista yllä olevat kuvat on otettu? Neljä eri kaupunkia eri puolella Suomea;)

P.S. This could be a tricky one, but can you guess where these photos were taken? Four different cities around Finland ;)

26 kommenttia:

 1. Kaupunkikuviin en kyllä osaa sanoa yhtikäs mitään, mutta teksti oli hyvä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ja nyt kun katson noita kuvia, niin eipä niissä oikeastaan ole mitään vihjeitä, joten paljastetaanpa ne: Turku, Oulu, Kuopio, Helsinki :D

   Delete
  2. Vitsi, mä aattelin, et joku noista on oltava Turku!

   Delete
  3. Heh! Joo, eka on tosissaan Ruisrockista 2014.

   Delete
 2. Replies
  1. Voi kiitos, Jenni! Kiva että tykkäsit :)

   Delete
 3. Ihana teksti! Tätä sun blogia on aina niin kiva seurata, tulee aina kauhea hinku päästä jonnekin muualle pidemmäksi aikaa... Kyllä mä ehdin vielä ja oonhan jo viettänyt vuoden Jenkeissä. Reissaaminen on kyllä yks semmonen juttu, joka ei ikinä kaduta, vaikka välillä pitäis elää vähän köyhemmin :-D

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aaa ihana kuulla! Jep, kyllä sitä aina ehtii kunhan tulee sopiva tilaisuus ja osaa hyödyntää sen :) Sun vuosi Jenkeissä on varmasti ollu unohtumaton! Mä haluisin sinne joku päivä kiertelemään. Tällä hetkellä takana on pelkästään New York. Ja joo, matkustelun vuoksi voi vähän pihistellä muista asioista, ihan helposti! :D

   Delete
 4. Mullakaan ei kuvien kaupungit nyt kyllä tuu mieleen tai en vaan osaa sanoa:') Teksti oli kuitenkin ihana, hihi voi kun mä hymyilin tolle sun kirjeelle minkä kirjoitit 12 vuotiaana, suloinen! ♥ Mua harmittaa kun heitin sellaiset kirjeet pois kun ne saatiin sillon joskus..:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myönnetään, se oli vähän hankalaa :D No eikö!! Parasta lukea tollaisia kirjeitä jälkeenpäin! Mua ihmetyttää se, miten samanlaisena ajatusmaailma pysyy vaikka kasvaisi henkisesti. No, koskaan ei oo liian myöhäistä tehdä uutta kirjettä! :')

   Delete
 5. Tosi mielenkiintoinen ja mahtava postaus! :) Oon sitä mieltä, että omia unelmiaan pitää toteuttaa ja sydäntään kuunnella. Myös ulkomailla asuminen on sellainen kokemus, jota ei voi mitata rahassa ja se kasvattaa paljon.

  Mut ymmärrän myös, miks varsinkin espanjalaiset ihmettelevät päätöstäsi. Suomen koulutusjärjestelmallä on niin todella erinomainen maine Espanjassa opiskelun mallimaana ja englannin taso on huomattavasti paljon parempi kuin Espanjassa. Kaiken lisäks Suomessa saa opiskella ilmaiseksi ja Espanjassa on taas lukukausimaksut. Uskon myös, että espanjalaisten englannin opettajien taso ei ole ihan ajantasalla, eikä opetusmenetelmät.

  Oletko muuten miettinyt Skotlantia vaihtoehtona? Siellä käsittääkseni voi opiskella ilmaiseksi ja ainakin oppis englannin (tosin ihana, omituinen skottiaksentti...). :)

  Mut mitä ikinä päätätkin, niin hurjasti tsemppiä! :) Ja neljässä vuodessa tosiaan ehtii tapahtua paljon. Uskon (toivon), että taloustilanne on nyt menossa vihdoin parempaan suuntaan, jolloin työpaikkojakin on enemmän tarjolla! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Ajattelin koko lukion ajan, että en todellakaan jää Suomeen opiskelemaan. Suunnitelmat olivat todella auki - tiesin vain, että jonnekin päin Eurooppaa lähden. Nyt on kiintynyt tähän paikkaan, kielitaito alkaa olla hallussa ja kulttuuri on tuttu. Ei ole vaikeaa jäädä :D

   Jep, se on ihan ymmärrettävää. Suomessa on loistava koulutusjärjestelmä, joka on kaikenlisäksi ilmainen. Kuulostaa monille liian hyvältä ollakseen totta!

   Joo, itse asiassa pyörittelin mielessä Skotlantia joskus juurikin tuosta syystä, mutta en loppujen lopuksi oikein lämmennyt sille. Tuntui, että olisin vähän eristyksissä siellä ja Briteissä sataa vettä koko ajan. Yhtäkkiä tajusin myös haluavani asua maassa, jossa puhutaan joko espanjaa tai ranskaa (:D) Tuo kielikysymys tuli niin tärkeäksi, että katselin jopa pikkuruisen Luxemburgin yliopistoa, koska siellä puhutaan ranskaa... mutta joo.

   Kiitos hurjasti tsempeistä! Totta puhuakseni tällä hetkellä enemmän mua pelottaa se, että valitsenko oikean polut opiskeluissa. Toki olisi kiva, että niitä töitäkin löytyisi sen jälkeen :D

   Delete
 6. Ei vitsit miten mielenkiintoinen blogi sulla on! Ihan sairaasti mielenkiintosia tekstejä, joissa on tällee oikeesti jotain asiaa :-D Tykkään! Jäin äsken lueskelemaan vaik kuinka pitkäks ajaks tätä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Veera! Noh, koitan kirjoittaa asiaa - välillä tärkeämmistä jutuista ja välillä niistä ei-niin-tärkeistä. Mut kiva että tykkäsit! Toivottavasti oli jotain hyötyä ja tuut takasin lueskelemaan:)

   Delete
 7. Sun tekstejä lukiessa ei kyllä joudu pettymään, jos asian voi näin ilmaista! Tykkään! ♡ Tsemppiä sulle opiskeluun sinne!! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei vitsi miten ihana kommentti Juulia, tuo todellakin kannustaa jatkamaan tätä touhua:') Kiitos paljon tsempeistä ja kivasta kommentista<3

   Delete
 8. Hola Rosa!

  Que tal? Me llamo Eider y soy colega de tu padre.

  Tosi hieno lukea miten hyvin olet viihtynyt Espanjassa. Meillä on nyt "samalainen" kokemusta mutta toisin pain kun minä olen Espanjasta mutta olen jo 3 vuotta asunut Suomessa. Vain me, joka asumme ulkomailla tiedetään miten paljon antaa itselle toinen maa, voit katsoa maailma nyt toisesta eri ikkunasta.


  En ole vielä pystynyt lukea mitään muuta kun sinun viimeinen teksti ja en ihmetele olenkaan että haluat opiskella Espanjassa, se on minun mielestä tosi hyvää päätös. Suomen koulutus on tosi arvostettu koska on totta kai hyvä mutta sitä ei tarkoita että Espanjassa olisi huono. Se ehkä vaati itsestä enemmän kun opettajat ei niin tarkkana seuraa mutta toisaalta hyvä kun annat itsestä 150% jos olet motivoitunut.


  Silloin kun luen lisää voisin kommentoida enemmän sinun matkoista kun vaikuta mielenkiintoiselta :)


  Nyt en voi muuta kun suositella BASKIMAA! Espanjan pohjoisessa. On minusta Espanjan kaikki alueet kauniit mutta Baskimaa on kaikesta kaunein ja paras.

  Saludos desde Mikkeli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hola Eider! Pues todo bien aquí en Madrid :)

   Tuo on ihan totta, että ulkomailla olo antaa aivan toisenlaista perspektiiviä elämään. Joutuu kohtaamaan arjessa vaikka minkälaisia "haasteita", joita ei edes tiennyt olevan olemassa! Ei sitä voi tietää muuta kuin ne, jotka ovat olleet samassa tilanteessa.

   Hienoa kuulla, että sustakin Espanjassa opiskeleminen olisi kannattavaa! Vaikka Suomessa olisi loistava koulutusjärjestelmä niin ei se tarkoita sitä, että kaikissa muissa maissa se olisi surkea. Ja uskon, että Espanjassa opiskelu tosiaan vaatii totuttelua, täytyy itse olla aktiivinen ja kaiken lisäksi pitää koko ajan treenata espanjan kieltä, mutta on se loppuunsa sen arvoista.

   Kiitos paljon! Tervetuloa vaan seuraamaan blogia :) Haluaisin kovasti lähteä käymään Baskimaassa, sillä se on täysin tuntematonta aluetta mulle. Ehdottomasti joku päivä!

   Delete
 9. Mua aina ärsyttää kun ihmiset perustelee tai yrittää perustella kaikki päätökset sellaisille asioille kuin raha ja koultuksen taso. Onhan koulutuksen taso ihan älyttömän tärkeää, mutta aika harva näistä "Suomessa koulutus on maailman parasta" -tyypeistä on edes tietoisia siitä että yliopistojen ranking-listoilla yleensä pelkästään Helsingin yliopisto ja Aalto on top200:ssa :D Jos noihin yliopistoihin ei ole hakemassa koulutuksen taso on Euroopassa (tai sen ulkopuolella) useassa paikassa huomattavasti kovatasoisempaa. Erityisesti mua mietityttää se, että jos haluaa opiskella Suomen ulkopuolella niin miksi se tuntuu olevan niin suuri ongelma kaikille? Mä en halunnut jäädä Suomeen koska mua ei vain miellyttävnyt yleinen ilmapiiri, halusin elämään erilaisen kulttuurin keskelle, sekä kehittää mun kielitaitoja. Tosi monet otti tän jotenkin hekilökohtaisena loukkauksena Suomea vastaan ja mä olin että mitä ihmettä? :D Ei se koulutus ilmaista ulkomailla aina ole, mutta mun mielestä kaikki siellä saadut kokemukset on kyllä ehdottomasti kaiken sen rahan arvoisia. Plus jos vaikka Espanjaa miettii, niin mun muutama kaveri täällä laskeskeli että niille maksaa ihan yhtä paljon opiskella ilmaiseksi Skotlannissa kuin maksaa lukukausimaksuja Espanjassa, koska hintataso vuokrissa ja peruselinkustannuksissa on siellä niin paljon matalampi kuin täällä :D Ja mitä työllistymiseen tulee - miksi opiskelumaan pitäisi määrittää koko tulevaisuus? Ei se että mä opiskelen Skotlannissa todellakaan tarkoita että mä jäisin tälle loppuelämäkseni - en todellakaan! :D Tulipas vuodatus mutta nää asiat ärsyttää mua tosi paljon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinäpä sen sanoit! Ajatellaan aika pitkälti samalla tavalla :D

   Pahin on minusta tuo raha, koska ei sillä voi mitata noin upeita kokemuksia. Jotkut ottaa saman verran lainaan autoon tai sitten joku haluaa sijoittaa ostamalla oman asuntonsa jo nuorena. Opiskelu ulkomailla on jotain ainutlaatuista ja siinä panostaa itseensä ja omaan tulevaisuuteensa. Materiaa saa aina myöhemmin.

   Joo, noiden listojen perusteella Suomi ei varmasti ole missään kärkikympissä todellakaan. Mutta toisaalta sen voi ajatella niinkin, että jos on löytänyt itselleen sopivan opiskelulinjan ja haalii hyvää työkokemusta samalla, niin tulevat työnantajat varmasti arvostavat niitä enemmän, kuin pelkän yliopiston nimeä. Mistäs minä tiedän - varmasti on niitäkin, keille yliopiston maine on todella tärketä. Ainakin USAssa niitä seurataan melkein orjallisesti.

   Juurikin sama tilanne. Ei vain kiinnosta olla Suomessa, haluan päästä kehittämään kielitaitoja ja näkemään kunnolla uusia kulttuureita. Jos tuntuu siltä, niin pitäisi vain lähteä rohkeasti pois! Suomessa kun tuntuu olevan tuo yleinen valittamiskulttuuri - kateelliset yrittää etsiä kaikki mahdolliset asiat, jotka voisivat estää sua lähtemästä. Parempi seurata vain sydäntään kuin jäädä niiden sekaan valittamaan, ettei viihdy tässä maassa, jos asialle voi tehdä jotain.

   Ja varsinkin tuo, ettei se opiskelumaa määritä tulevaisuutta! Joo, saattaahan sinne jäädä jos ei muualle tuu kaipuuta tai jos löytää elämänsä rakkauden tai muuta sellaista, mutta ei se automaattisesti tarkoita sitä. Todella ärsyttävää :D Kiitos kun vuodatit näitä juttuja mun kanssa, sitähän mäkin teen tässä blogissa!

   Delete
 10. Ompas ihana blogi sulla! <3 Liityin lukijaksi, oot muuten myös tosi kaunis :)

  http://eellamaaria.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kovasti Ella ihanasta kommentista!:) Niinku sanoinkin niin sulla on kanssa hirveen kivoja ja aitoja videoita, jatka niitten tekemistä! <3

   Delete
 11. "Haha ei nyt Oulussa nyt mitää poroja kävele kadulla :D" hehe Ouluporo best <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. eiPÄ! Sinne kun päädyin kymmenen vuoden jälkeen, niin heti oli poroja rotuaarilla. Naurattaa vieläkin:D Ikävä sua Iina, meidän niin pitäs päästä matkalle yhessä :)

   Delete
 12. Mulla on ollut jo pitkään haaveena lähteä ulkomaille opiskelemaan tai tekemään jotain, hankkimaan kokemuksia yms. Pitääkin tulla myöhemmin selaamaan sun blogia lisää, koska Espanja ois yks hyvä vaihtoehto ja täältähän voi löytyä vaikka mitä kivaa tietoa!!

  www.onrooftop.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei ehdottomasti lähdet, jos tulee sopiva tilaisuus! Ainakin au pairiksi on niiin helppo lähteä :) Mun blogin oikeesta sivupalkista löytyy paljon au pair -juttuja Madridista ja sit kanssa nordjobb -juttuja Tukholmasta. Toivottavasti löytyy jotain mukavaa luettavaa sullekin!

   Delete