-->

13/09/2015

Tips for learning a language faster

Kuuntele musiikkia
Esimerkiksi kertosäkeet jäävät todella helposti soimaan päähän, joten väkisin jää päähän erilaisia rakenteita ja kielioppisääntöjä. Parhastahan musiikissa on se, että voi rauhassa yrittää ymmärtää ja katsoa sanoitukset netistä.

Salakuuntele   
Tuleehan siinä aika salapoliisiolo, kun ymmärtää puhetta sieltä täältä ja yrittää muodostaa kokonaisuutta, mutta näin sitä kehittyy! Itse laitoin muutamia kertoja musiikin pauselle ja kuuntelin nuorten keskusteluja bussissa vain oppimisen takia. Sain muun muassa tietää, että erään eksä oli sekoillut ja joutui sen seurauksena vankilaan - ei siis puuttunut jännitystä tuosta matkasta:-D

Matki natiivipuhujia
Tällä en tarkoita sitä, että kaikkia murteen kiekuja tarvitsee imitoida, vaan pikemminkin fraasien käyttöyhteyttä. Varsinkin silloin, kun kielen rytmiin on tottunut, kannattaa kiinnittää extrapaljon huomiota siihen, mitä natiivit vastailevat sinulle.

Katso kyseisellä kielellä tekstitettyjä leffoja
Tämä on melkein sama asia kuin helpon kirjan lukeminen; vain sillä erolla, että tekstin ymmärtäminen ja uusien sanojen oppiminen on helpompaa!

Pidä vihko mukana
Luotettavaan pieneen vihkoon voi listata päivän ongelmia, jos huomaa, että taas jumittuu jonkun sanan tai kielioppisäännön kohdalla ja opetella ne vaikka aina ennen nukkumaanmenoa. Voihan tuohon vuodattaa hätätapauksessa myös kaikki huolet ja surut:-D

Kysypä paikallisilta
Jos joillain sanoilla on vivahde-ero tai ne ovat muuten vain samanlaisia, niin internetin ihmeellisestä maailmasta ei välttämättä löydy järkevää vastausta niiden eroon. Paikalliset tietävät eron ja osaavat luultavasti selkeämmin kertoa sen.
Listen to music
This is particularly good because the probability of getting a chorus stuck in your head and learning new phrases is pretty high. The best about music is that you're not in a hurry and you can just try to understand the lyrics and then check them on the internet.

Eavesdrop
I know you will feel a like some sort of detective when you understand bits here and there and are trying to find out what people are saying, but it's part of the fun. I myself paused the music when I overheard an interesting conversation. Once I got to know about a girl and her ex who ended up in jail for acting all stupid. Now that was one bus ride full of suspense:-D

Imitate native speakers
And by this, I don't mean that you have to overimitate the native speakers' accent; rather just realize when certain phrases are used. This is particularly important when you've got the hang of the melody. You can pay a bit extra attention on listening how and when natives express something. 

Watch movies with subtitles
It's like reading an easy book, but with a little difference: understanding new words and comprehending the texts are much easier! 

Keep a notebook with you
You can jot down everyday key words which are missing in your vocabulary and translate them every night before going to bed, for example. It'll help you learn the crucial words. Or, alternatively, you can use the notebook for opening up about your problems :-D

Try asking locals 
It's the locals who can explain the nuances best and can help you learn the differences between confusing words. The internet isn't always as reliable, unfortunately, so it's better to ask natives!

Syyskuu alkoi, joten kesä on nyt sitten tosiaankin ohi. Usein tämä tarkoittaa myös sitä, että koulussa on lusittu jo pari kolme viikkoa, mutta mulla se meinaa sitä, että elämäni ensimmäinen välivuoteni on virallisesti alkanut! Noin viikon päästä lähden Espanjaan aloittamaan au pair elämää yhdeksäksi kuukaudeksi ja toivon saavuttavani sujuvan espanjan kielen taidon sekä ylläpitämään ja kehittämään englannin kielen taitoa. Ajatuksen inspiroimana tein pienen jelppilistan kaikille teille, ketkä olette samassa tilanteessa (ja itselleni tosiaan sinne kuukauden päähän...) Iloista syksyä sekä työn ja opiskelun iloa!  

September has just begun, which means that there's no doubt summer has already ended. In most cases, this also means that one gets back to school but for me it's different this year: my first gap year has now officially begun! In a week I'll pack my bags and commence my nine-month au pair life in Spain. I'm hoping to gain fluent language skills in Spanish and, of course, maintain and develop my English skills. Sooo daydreaming about fluent Spanish, I made up this little help list to all of you out there who are in the same situation! (and for me in one month's time...) Happy autumn to all of you!  


Kuinka te opitte parhaiten kielen?
What's your best way to learn a language?

12 kommenttia:

 1. Todella hyviä vinkkejä! Ja helppoja toteuttaa.

  Minnepäin Espanjaa suuntaat? Hyvää matkaa ja tulevia au pair-raportteja odotellaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helppous onkin tärkeetä! Itse harrastin kaikkia näitä Ruotsissa:)

   Guadalajaraan suuntaan. Se on aika pieni paikka ja sijaitsee siinä Madridin läheisyydessä. Kiitos hirmuisesti! Sieltä varmasti riittääkin raportoitavaa:D

   Delete
 2. Hyvia vinkkeja! Ma kaytan monien yllamainittujen juttujen lisaksi Duolingoa, mika on tosi hyva sanaston kartuttamiseen ja kertaamiseen. Ikava kylla se kay tylsaksi jos sita pelailee paljon, niin mulla tulee aina sellaisia "pyrahdyksia", etta pelaan sita joka paiva parin viikon ajan, ja sitten en ollenkaan kuukausiin. :l

  Puhutko jo espanjaa yhtaan vai lahdetko taysin kylmiltaan? Buena suerte con todo :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, kuulostaa kivalta! Ihan kuin joku lukion enkun ope olisi joskus maininnut tuosta... en ole ihan varma. Voisi ottaa käyttöön joka tapauksessa:) Hahah, sehän kuulostaa ihan Simsiltä! Sitäkin pelaa aina ihan nenä kiinni ruudussa pari viikkoo ja sit se unohtuu taas kokonaan x)

   Mä oon opiskellu espanjaa neljä vuotta niin koen että mun tekstin- ja kuullunymmärtäminen ovat melko hyvällä tasolla. Hirveästi en ole kieltä kuitenkaan päässyt käyttämään, joten en sanoisi että osaan puhua sitä vielä. Siellä sitten oppii!:) Muchas gracias!

   Delete
 3. Tosi hyvä postaus ja mahtavia vinkkejä :)! Ite oon huomannut että opin enkkua paljon paremmin kuin koulussa koskaan opin ihan vaan sillä että katson enkun kielisiä sarjoja enkun tekstityksillä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toi on kyllä tosi hyvä keino oppia!:) Varmaan osittain siksi, että siinä törmää aitoihin arkielämän tilanteisiin, joissa kieltä käytetään. Se on parasta, että löytää itelleen parhaimman tavan oppia. Pitäisi itsekin yrittää katsoa enemmän sarjoja, kun oon aika huono seuraamaan niitä:D Kiitos paljon kivasta kommentista!

   Delete
 4. Kiitos tästä postauksesta! Mä haluan oppia puhumaan englantia sujuvammin, kielioppi ja preposition sun muut on se hankalin ongelma ja kaiken lisäksi oon aina niin epävarma itsestäni etten uskalla puhua. Tää oli ihan mahtava postaus ja voin sanoa että tästä oli hyötyä:3 Oon aina miettinyt että valitsen leffoihin/sarjoihin sen enkku tekstin mutta aina se suomi siihen on tullut. Nyt tähän ehdottomasti tulee muutos:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä uskon, että tuollaset prepositio- ja kielioppijutut oppii parhaiten just syventymällä kieleen, jonka jälkeen ne oikeat sanat alkaa vain loksahdella paikalleen. Ihan typerää käyttää energiansa jonkun kielioppisäännön tankkaamiseen, jos ei osaa soveltaa sitä ollenkaan:/ Siksi nuo leffat onkin aika hyvä ja hauskakin idea oppimiseen!

   Mutta ei kannata pelätä puhuessa virheitä! Mulle kävi miljoonasti Ruotsissa niin, että huomasin sekunnin jälkeen, että "äh, taas meni väärin", mutta sillä ei ollut ikinä väliä, kun kaikki ymmärti mitä tarkoitin:) Täytyy vaan hyväksyä, että jostain on alotettava:3 Kiitos ihanasta kommentista!

   Delete
 5. Mä allekirjoitan etenkin tuon musiikinkuuntelun - mun omatoiminen (tooosi tooosi hitaasti edistyvä) saksan opiskelu perustuu suurelta osin Rammsteinin kuunteluun :D Ja sit tietty siihen, et kuuntelee muiden puhetta ja nappaa sieltä lauseita ja sanoja ja vähitellen oppii ymmärtämään merkityksiä.

  Englantia mä en sinällään enää laske kieleksi, jota mun pitäis oppia, mut sanasto ja kyky käyttää kieltä monipuolisesti karttuu mulla lähinnä lukemisen kautta. Kun on pakko lukea koulujutut englanniksi + siihen päälle ihan omaksi iloksi tulee lueskeltua kaunokirjallisuutta, niin kyllä sieltä vähitellen kaikenlaisia fraaseja matkaan tarttuu :) Ja koulun myötä tuli opittua sekin, et vaikka teksti oiskin ihan täyttä hepreaa alkuun niin pitää vaan lukea ja lukea ja kyllä se jossain vaiheessa avautuu :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä loistavaa! :D Siitä se lähtee - hitaasti mutta varmasti. Mustakin oli ihan parasta, kun kuuntelin ruotsin kielistä musiikkia ja olin silleen "hei, mähän ymmärrän tän biisin ilman mitään ongelmia!

   No tuo on kyllä loistavaa, et on niin tottunu kieleen ettei tarvii enää laskee sitä opiskeluks! Noinhan sitä kielitaitoo pystyy ylläpitämään hyvin ja nimenomaan sen kielitaidon ylläpitäminen on tosi tärkeetä:) Mun pitäisi alkaa tsemppaamaan enkun kanssa, kun sitä tulee niiin vähän luettua nyt kun lukiokin loppui. Keep it up!

   Delete
 6. Hei nää on kyllä aivan loistavia! Yleensä itse kyselen hostlapsilta, että "What's this?" ja sitä kautta opin :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha kiitos! Sehän on just hyvä kysyä:-D Itsekin vain osoittelin tavaroita Ruotsissa ja sanoin "den där" ja kyselin aina kun jaksoin. Välillä se vähän turhautti tosin:/

   Delete