-->

10/01/2017

Why Learning Languages Will Change Your Life


Mä rupesin yks päivä miettimään, millaista elämä olisi jos ei osaisi muuta kuin omaa kieltään. Kuinka monta upeaa tilaisuutta olisikaan jäänyt käyttämättä, kuinka montaa ihanaa ihmistä ei tuntisi ja kuinka suppea oma maailmankuva olisi. Näin facebookissa erään inspiroivan videon, jossa sanottiin, että kielten oppiminen lisää suvaitsevaisuutta ja saa ihmiset kohtaamaan uudet tilanteet jännittävinä pelottavien sijaan ja tekee ihmisistä sosiaalisesti älykkäämpiä.

One day, after thinking what an impact languages have had on me, I realised how dull life would be if everyone spoke only their mother tongue. How many wonderful opportunities would I have missed out on? How many lovely people would I not know? How narrow would my view of the world be? (Now it's relevant for those who don't know me to acknowledge that Finnish is spoken by not more than six million people) I saw an inspirational video on Facebook which said that studying languages increases your tolerance, makes you encounter strange situations with excitement rather than with fear and, all in all, makes you more socially intelligent. 

Ajatus siitä, että kielissä löytyy aina jotain uutta opittavaa hirvittää ja ihastuttaa. Kukaan tuskin tulee olemaan pisteessä, että he hallitsisivat täydellisesti jonkun kielen - ei edes omaa äidinkielen kanssa. Sujuvasti voi puhua vaikka useitakin kieliä, mutta kehittämisen varaa löytyy varmasti sanavarastossa. Sen sijaan parasta on se, että jokainen uhrattu tunti vaihtuu tietämykseksi ja sitä kautta kielitaidoksi, jolla pääsee kommunkoimaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Kehitystä ei yleensä huomaa heti, joten kun sen tajuaa, se tuntuu sitäkin paremmalta.

Thinking about how much there is to learn fascinates and frightens me at the same time. I bet no-one will reach the point where they can say they master some language perfectly. Nope, not even with your own native language. You may speak several languages fluently, but I swear there will always be room for improvement in terms of vocabulary. The best thing is that every single sacrificed hour will turn into knowledge which, in turn, will become communication skills which facilitate exploring the world. You might not notice your improvement immediately, so when you do, it feels extra good!
Ehkä vaikein asia kielten oppimisessa on kulttuurierot. Eikä niitä välttämättä pysty ymmärtämään ennen kuin juttelee natiivien kanssa. Juuri tämän takia ajatuksia ei aina voi kääntää, vaan täytyy omaksua myös uusia käytöstapoja, jos haluaa olla puhua luontevasti kyseistä kieltä. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii hiljaisuus, joka joissakin maissa tulkitaan tylsistymiseksi ja toisissa taas kohteliaisuudeksi, hellittelynimien käyttö tuntemattomien kanssa, erilaisten täytesanojen käyttö tai kirosanojen vahvuus.

Cultural differences play an important part in learning a language. In fact, you may not even notice it before talking with natives. This is exactly why it's crucial to think in another language and not translate your thoughts, if you want to be fluent in a language. Being quiet can be taken as a sign of boredom or politeness, for example, just like using terms of endearment with people you don't know varies a lot, as does the strength of different swearwords.  

Alotin pari viikkoa sitten japanin opiskelun. Miksi? Halusin oppia jonkun aasialaisen kielen, tutustua uuteen kulttuuriin ja sitä kautta laajentaa maailmankatsomustani. Oon niin innoissani, vaikka tämä ei todellakaan tule olemaan helppoa varsinkin kun nyt alkuun opiskelen youtube-videoiden avulla. Haluan kuitenkin tulevaisuudessa pystyä edes jonkunlaiseen kommunikointiin ja yleisempien merkkien lukuun.

I took up Japanese a few weeks ago. Why? Because I wanted to learn an Asian language, get to know a new culture and, that way, broaden my horizons. I'm so excited even though it's quite rough to study with the mere help of Youtube videos at the beginning. Anyway, my goal is to become fluent in Japanese. Let's be real; to study until I reach the level where you're able to communicate somehow and read the most common characters.


Millasia kokemuksia teillä on kielten oppimisesta? Onko joku teistä opiskellut aasialaisia kieliä?

What kind of experiences do you have with learning languages? Has anyone of you studied Asian languages?


Tämä postaus on yhteistyössä käännöstoimisto Transfluentin kanssa.

This blog post is in collaboration with translation agency Transfluent.

8 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Oon ihan samaa mieltä sun kanssa, että kielien osaaminen avartaa ja opettaa. Olis mahtavaa oppia vielä muutama kieli ja espanjaa oonkin opiskellut jonkin verran, pitäis vaan päästä käyttämään sitä :-) Japaninkielikin kuulostaa tosi mielenkiintoiselta!

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Milla! Niihän se on. Musta kielitaito on jotain niin korvaamatonta :) Ne tarjoaa myös hyvä tekosyyn matkustaa ja harjotella käytännössä, hahah, joten eikun vaan pitkälle matkalle Espanjaan!

   Delete
 2. Olipa hyvä kirjoitus ja niin täyttä totta. Etenkin tuo uuden ajattelutavan omaksuminen ja miten saman asian voi nähdä eri kantilta.
  Mä olen lähdössä luokkani kanssa huhtikuussa Hollantiin ja olisi kiva opetella jotain hollanniksi. Jotain olenkin jo Duolingon avulla oppinut, mutta hollannin vaikeus on kuitenkin ääntäminen ja kuulemansa ymmärtäminen. Mutta jotain pientä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitoksia! Se on aina mielenkiintoista oppia, miten eri tavalla ihmiset voi ajatella. Itse asiassa juuri tämän takia uskon, että robotit ei tule täydellisesti korvaamaan kääntäjiä, vaikka kykenisivätkin kääntämään yksinkertaisimmat jutut.
   Vautsi, vai että Hollantiin! Sinne olisi kyllä niin kiva mennä joku päivä. Ja vaikka ei nyt oppiskaan kuin muutaman sanan ja lauseen niin kyllä se antaa vähän lisää intoa reissuun. Mäkin opin sanomaan kippis irlanniksi: Sláinte! (lausutaan slon-che)

   Delete
 3. Hyvä kirjoitus! Tää pitäisi muistaa ja mäkin innolla lähtisin opiskelemaan muita kieliä. Harmittaa kun enkku ei oo niin hallussa mulla. On se siis niin hyvässä että osaan puhua ja mua ymmärretään, mutta sanavarastoa haluaisin laajentaa ja kielioppi olisi kiva kerrata, koska en osaa kunnolla luoda lauseita jos sitä täytyy kirjoittaa.:D
  Japania oon opiskellut itse kaksi kurssia ja harmittaa kun en "ylläpitänyt" sitä itse kun päätin opiskelut. Olisi pitänyt jatkaa sitä itse. Sanoja muistan ja joitain lauseita, mutta esim just yleiemmät merkit ja niiden luku ei oo enää pahemmin mielessä, pitäisiköhän rueta taas vähän palauttelemaan mieleen niitä vaikka sitten Youtuben avulla. Japani on kaunis kieli, kulttuuri on mielenkiintoinen ja mun on pakko joskus päästä käymään Japanissa:D Hyvähyvä että oot valinnut Japanin kielen, musta olisi kiva perehtyä enempi jos vaikka keksisit jotain postattavaa siitä vaikka vasta vissiin aloit sitä opiskella..?:) Vinkkejä vaikka itseopiskeluun jnejne. ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Kata :) Parastahan tässä puuhassa on se, että ei oo koskaan liian myöhästä aloittaa. Ja jos osaa jotain niin siitä on helppo jatkaa - paljon helpompi kuin jos alottaisi alusta jonkun kielen.

   Hitsi, en tiennytkään että olit opiskellut japania! Mitenkä siistiä! Varmaan pikkasen vaikeempi ylläpitää japania, jos sitä ei tarvitse päivittäin, koska se käyttää niin erilaista aakkossysteemiä yms. Youtuben avulla on aika hyvä opiskella, koska silleen oppii lausumaan & kirjoittamaan merkit oikein. Siitä voisikin tulla postausta sitten myöhemmin, pistän idean korvan taakse ;)

   Delete
 4. Tätä oli hauska lukea. Niin totta! Itsekin tykkään vieraista kieliestä ja pitäisi näin "aikuisenakin" edelleen jaksaa opiskella. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihi, kiva kuulla! :D No sepä just, jos vain jaksaa niin eikun opiskelemaan! Niistä on sekä hyötyä että iloa :)

   Delete