-->

07/07/2015

Työskentely nordjobbarina

Ajattelin vähän kertoa, että mitä mystisiä hommia mä täällä teen, kun kaverit ja perhekään eivät ole olleet ihan varmoja. Totta puhuakseni en tiennyt itsekään ollenkaan, mitä tulisin tekemään ennen kuin näin paikan päällä. Aika ennakkoluulottomasti lähdettiin siis tähän työhön! Mä en halua enkä saakaan liian yksityiskohtaisesti selittää mun työstä, mutta haluan vähän raottaa ovea siitä mitä oikein teen täällä.

Liikun siis pyörällä parissa Tukholman lähiössä ja teen kotikäyntejä vanhusten luo. Aamuisin autan aamupalassa, vaatteiden pukemisessa, tukisukkien laitossa ja joskus suihkussa käynnissäkin. Annan myös lääkkeet ja silmätipat sekä tyhjennän katetripussit. Sängyn petaaminen, roskien vienti ja tiskaaminen kuuluvat myös päivittäisiin tehtäviin. Iltapäivällä kokkaan, haen ruokalaatikoita tai lämmitän ruokaa, vaihdan vaippoja, käyn ruokaostoksilla ja apteekissa. Toisinaan myös pesen pyykkiä ja siivoan talon. Pääsee siis hyödyntämään oppimaan kaikenlaista pientä tietoa! Kotipalvelussa me ollaan kokkeja, lähihoitajia ja siivoajia samaan aikaan, ja minusta on oikeasti kivaa, että työtehtävät vaihtuvat päivittäin.


Tärkeimpiä työvälineitä pyörän lisäksi ovat avainnippu ja työpuhelin. Me kirjataan ylös kaikki käynnit yhteen sovellukseen ja pidetään kirjaa asiakkaiden voinnista. Pyöräilystä muuten sen verran, että se on varmasti parhaimpia juttuja tässä työssä sään suosiessa! Siinä saa pientä rentoutumisaikaa ja ehtii ajattelemaan ihan muita juttuja asiakkaiden välissä.

Uudet kielet tuottavat ongelmia, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Halusin jakaa loppukevennykseksi yhden esimerkin, josta en pääse yli :-D

"Du har skinka skivor i ditt kylskåp"
-Vad sa du?
"SKInka SKIvor"
-Kyrka?!
...

Ilmeisesti pökkelö suomenruotsi oli liian vaikeaselkoista. Voitte kuvitella kun vetelen töissä shinkka shiivor i shylskooppet ja mummot on ihan pihalla. Pitäisi varmasti opetella fiinisti riikinruotsia, mutta taidan keskittyä vielä enemmän kielen sujuvuuteen ja sanavarastoon. Mä itse koitin lukea ihmisten kokemuksia nordjobbista ennen tänne lähtöä, mutta huomasin ettei kovin moni ole kirjoittanut blogeihin työkokemuksistaan tai sitten mä en vain löytänyt niitä. Siksi sanonkin, että kysymyksiä saa ja pitää laittaa tulemaan, jos teitä kiinnostaa tietää jotain!

8 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Tuollaiset työt, missä paikka ja ihmiset vaihtuu on mukavia, päivät menevät paljon nopeammin. Eikä varmaan loppujen lopuksi kuitenkaan ole kahta samanlaista työpäivää.

  Lopuksi ruotsinope iskee: kylskåp. Sori, oli pakko. Mut ihana keskustelunpätkä ymmärretty joka tapauksessa! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, se on kyllä tosi mukavaa! Välillä toki on niitä päiviä, että tekemistä on kasattu aivan liikaa ja mietit vaan miten tulet selviämään kaikesta aikataulussa.

   Hittolainen, mitäköhän mä oon sössiny tuonne:D Ihan sitä kylmäkaappia tosiaan meinasin. Kiitoksia vaan!

   Delete
 2. Haha mäkin mietin tässä et mikä ihmeen skylskåp :-D No mutta kehitystä on tapahtunut ainakin maaliskuusta, kun mietittiin siellä Arlandan kentällä et mikä se voileipä oikein oli… <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että xD No näitä sattuu. Ehkä sitä nyt osaa vähän paremmin ku sillon... se nyt oli ihan säälittävää touhua siellä lentokentällä:')

   Delete
 3. Edelleenkin mä innolla lueskelen kaiken mahdollisen tiedon kyseisestä työmahdollisuudesta! Kyllä se ruotsi siitä varmastí alkaa sujua ja mummot sua ymmärtämään :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan huippua kuulla! <3 Mä kerron lisää vielä myöhemmin :) Todellakin, kyllä ne useimmat ymmärtää:') tuntuu hyvältä

   Delete
 4. mäki oon joskus ajatellu, että ois kiva viettää työ nordjobin kautta :-D saaks siit hyvää palkkaa ja miten asumiset sun muut järkätään? siis tietenkin se kokemus on tärkein, ajattelin enemmän silleen, että paljon jää käteen ja paljon tuo koko homma maksaa? :-)

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa et löysit mun blogiin ja tervetuloo lueskelemaan! :) Palkka riippuu työpaikasta eli se vaihtelee. Voin kuitenkin sanoa että mulle, joka on käynyt vain lukion, tuntipalkka on 115 kruunua. Siihen toki lisätään ilta-, viikonloppu- ja pyhälisät. Ne menee vähän eri lailla kuin Suomessa, mut anyways. Tunteja tulee joku 30-40 tuntia, joten siitä saa vähän ideaa paljonko tienaa. Veroja menee musta törkeen paljon eli 20%. Joku sano, ettäosan voi ehkä mahdollisesti saada takaisin veronpalautuksina, mutta tiedä siitä sitten :D

   Asunnon löytää nordjobbin kautta ja useimmat niistä on tosi edullisia. Melkein kaikki asuu muiden nordjobbareiden kanssa tai on alivuokralaisina, joten kannattaa valmistautua siihen et yksin ei ole asumadsa. Se on musta ainakin ollut vain hauskaa, että on ihmisiä ympärillä uudessa maassa! :) toki itsekin voi etsiä asunnon jos löytää, mutta se voi olla hankalampaa ja kalliimpaa.

   Tää koko lysti maksaa vain matkojen ja elämisen verran. Haku ei siis maksa mitään, et täällä maksaa vuokraa, ruuasta, puhelinlaskusta ja julkisesta liikenteestä plus omat huvittelut ihan kuin suomessakin:) Nordjobb järjestää täällä muuten myös vapaa-ajan ohjelmaa, joten niihin voi osallistua joka viikko jos ehtii ja jaksaa! Toivottavasti innostut hakemaan nordjobbariks ja lisää saa kysyä jos tarvii:-)

   Delete