-->

19/05/2016

5 Things that Surprised Me When I Came to Spain

Kahden viikon päästä olen jo jättänyt tämän kaupungin taakseni (ainakin hetkeksi) ja lähtenyt Barcelonan rannoille. Ihan hullua, kuinka nopeasti au pair -aikani on jo ohi. Kuinkahan sitä osaa edes asua normaaleissa oloissa ilman riehuvia lapsia?! Halusin kertoa teille muutamasta huomiosta, joihin täällä on törmännyt ainakin viikottain, jos ei päivittäin. Alkuajan lurituksia voi lukea täältä, täältä ja täältä

In two weeks, I will have left this beautiful city behind (at least for a while) and will be lying on the beaches of Barcelona. How crazy is it that my au pair months will already be over. How will I even be able to live normal live without the hyperactive kids?! Anyway, I wanted to tell you about a few observations I've done weekly, if not daily, during my time in Spain. Here's something I've written before: cultural differences 1 & cultural differences 2.

Nuoret tanssivat baareissa ja he tanssivat pirun hyvin. Arvatkaapa mitä suomalainen voi tehdä, kun kaikki ympärillä tanssivat bachataa, merengueta ja salsaa eikä itse ollut kuullutkaan puolistakaan näistä tansseista ennen? Taidan painua tanssitunneille, ettei olisi ihan niin hukassa klubeilla. Onneks mulla on ihania kamuja Etelä-Amerikasta, jotka ovat opettaneet yrittäneet opettaa mua ja meillä on aina tosi hauskaa yhdessä.

Everyone dances in the clubs and they do it pretty damn well. What can I as a Finn do, when everyone around me is dancing to the beats of bachata, merengue or salsa and I haven't even heard of all these dances before? I think I'll take up some dancing classes so I wouldn't be that lost. Luckily I have awesome friends from South-America who teach try to teach me and we always have a blast!


Erotun joukosta vaaleine hiuksineni. En tajunnut, että näyttäisin jotenkin tosi erilaiselta täällä, koska "ainahan suurissa kaupngeissa on muitakin ulkomaalaisia." En vain ollut sisäistänyt, että ne vaaleahiuksiset ovat todellakin niin pieni osa ihmisistä täällä. Ennen tapasin myös sanoa, etteivät kaikki suomalaiset todellakaan ole blondeja mutta lopetin sen, kun ymmärsin, että espanjalaisten "blondi" on kaikkea keskiruskeaan asti...

I stand out with my blond hair. I didn't realise I'd look so different here, because I thought there's always so many foreigners in big cities anyway. It just hadn't sunk in that blond people make up a small and I'd be one of them... I used to say that we're not all blond in Finland but stopped saying that when I realised "blond" means anything up to middle brown.
Suomalaisuus on pienissä arjen asioissa. En mä ennen tänne tuloa ajatellut puuroa, siidereitä, villasukkia ja juustokinkkuvoileipiä tosi suomalaisina juttuina. Tuollaisiin arkipäiväsiin juttuihin ei kiinnitä huomiota täälläkään päin, ennen kuin kaveri lähettää snäpin sen aamupalasta tai host-lapsi kysyy kuka Pikku Myy on. Silloin huomaa, että täältä puuttuu se, mikä on ollut itsestäänselvän normaalia Suomessa.

Finnishness can be seen in the most mundane things. Before coming here I never considered porridge, ciders, woolly socks and ham-cheese sandwiches very Finnish. You just don't pay attention to something that's part of your everyday life until your friend send you a snap of her breakfast or your host kid asks you who Little My is. Only then do I realise we're missing something that's always been normal to me.

Alkoholi on niin halpaa, mutta ihmiset osaavat käyttäytyä. Suomessa ensinnäkin kaikki kieltäminen ja valvonta on ihan älytöntä, koska se tekee normaalista asiasta liian ihmeellisen ja ihmisille tulee ihan kieroutunut käsitys alkoholista. Täällä on normaalia, että ravintolassa maksat viinistä vähemmän kuin coca colasta ja baarit ovat enemmänkin nuorten olohuoneita kuin kännäämispaikkoja.

Alcohol is so cheap, but people know how to behave themselves. All the bans and controls related to alcohol are so ridiculous in Finland because people end up developing a twisted relationship with it. It's normal to pay less for wine than coca cola here and bars are living rooms rather than places to get drunk in.


Ja ulkonäköni takia oletetaan, etten osaa espanjaa. Pakko myöntää, että se alkaa menemään jo tunteisiin. Ällöttävämpiä ovat vanhat miehet, jotka huutelevat guapaa ja naureskelevat ääneen, ettei tuo ymmärrä mitään mitä sanon tai baarissa olevat kavereitten kavereitten kaverit jotka jäävät vain tuijottamaan hiljaa, koska "ei se puhu espanjaa ja mä en osaa englantia." Siinä vaiheessa olen tainnut ärähtää, ettei vaaleilla hiuksilla ole mitään tekemistä mun kielitaidon kanssa.

And thanks to my appearance, people think I don't speak Spanish. And I have to admit, it's getting on my nerves. The most disgusting thing is the old men who shout 'guapa' and laugh because she understands nothing. Or my friends' friends' friends who stare at me instead coming up to me and talk because 'she doesn't speak Spanish and my English is shit.' When this happens, I can't help but snarl that my fair hair has nothing to do with my language proficiency.

Mitäs ajatuksia tämä teissä herätti? Onko samanlaisia tuntemuksia tullut?
What do you think? Have you had similar feelings?

10 kommenttia:

 1. "Rubiaaa!" :D

  Noi pikkujutut on just sellasia, jotka muistuttaa Suomesta. Mistään ei saa samanlaista raejuustoa. Tai yhtä hyvää ruis- tai kauraleipää. Astioidenkuivauskappikin olisi kiva. Niitä ei varsinaisesti kaipaa, mutta niihin kiinnittää huomiota.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on niin tyypillistä:'D Eipä se nyt aina haittaakaan - riippuu kuka ja miten huutelee...

   No nepä just. Mulla on välillä niin kova ikävä jotain suomalaisia ruokia, ettei mitään rajaa. Täällä ei esim just nuo maitotuotteet ole lähelläkään sitä, mitä Suomessa:( Mun host-perheestä löytyy asioidenkuivauskaappi!:D Täällä on myös parkettilattiat! Toisin sanoen, melkein kuin Suomi.

   Delete
 2. Hyviä ja varmasti paikkansa pitäviä huomioita! Itse odottelen mielenkiinnolla, et mitkä asiat on niitä, joita tulen sit kaipaamaan suomesta kun ulkomailla oleminen muuttuukin arjeksi! Tuosta alkoholihommasta itseasiassa tässä taannoin juteltiinkin kavereiden kanssa.. se on jännä miten monissa maissa ihmiset osaa käyttäytyä paremmin kuin suomalaiset, vaikka alkoholi on halvempaa ja saanti vähemmän rajoitettua. Vaikka Suomessa paljon hyvää onkin, niin tää holhousvaltiotouhu mene tosiaankin vähän yli :D Mutta joo, maassa maan tavalla - jännä että siideri onkin aika suomalainen juttu, juodaanko Espanjassa sit enempi viinejä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huijui! Se on kyllä jännä huomata miten eri tavalla sitä näkee asioita. Eikä sitä välttämättä edes huomaa heti!

   Toi alkoholijuttu on musta jotain niin naurettavaa, mutta enpä minäkään tiiä miten ongelman vois poistaa. Täällä on siis omenasiideriä ja irlantilaisissa pubeissa saa usein muitakin siidereitä, mutta ne kauppojen kilometrinmittaiset siiderihyllyt puuttuu:D Saattaa olla kaks pulloo, josta valita. Eli joo, ne on musta aika suomalaisia. Ja erityisesti lonkerot, niitä ei oikein ole edes Ruotsissa. Viinejä täällä valmistetaan ja juodaan paljon! :)

   Delete
 3. Mielenkiintoisia huomioita! Tallaisia postauksia on aina kiva lukea.

  Ihanaa etta oot alkanut opettelemaan tanssia, tunneille vaan! Ma rakastan salsaa ja tanssin sita pari kertaa viikossa. Tosin siellapain varmaan tanssitaan kuubalaistyylisesti? Oon kans tutoroinut tanssioppilaita mun yliopistolla. Bachata ja kizomba on kans ihania, merenguesta en niin tykkaa. :/

  Kurjaa etta ihmiset huutelee typeryyksia ja kohtelee huonosti, vain sen takia etta naytat ulkomaalaiselta :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei kiva että tykkäsit! :)

   En ole ihan varma, oonko mä kiinostunut oppimaan vai tunnenko vain pakottavaa tarvetta oppia, jotta pystyisin olemaan rennommin diskoissa:'D Joka tapauksessa, olisi kyllä mielenkiintoista osata jonkunlaisia askeleita ottaa. Mä en tuohon sun kysymykseen valitettavasti osaa vastata, kun en tiiä mitään noista tansseista. EhkäpäD

   No se on sitä. Ei onneks läheskään kaikki ole tollaisia, mutta ikävää tuosta tekee sen, etten mä osannut odottaa tuommosta kohtelua. En mäkään mene Suomessa ympäriinsä naureskelemassa ulkomaalaisennäkösille, että "heh heh, ette ymmärrä mitä sanon." Ja varsinkin kun espanjan opiskelu ei varsinaisesti ole mitään rakettitiedettä, niin oon kyllä hämmästynyt :D

   Delete
 4. Tosi kiva postaus! :) Vaihtarina ärsyynnyin myös siitä, että kaikki olettivat ettei lainkaan osaa kohdemaan kieltä... :D Selittivät ihan perus sanoja kuin olisin ollut 3-vuotias :D

  ❀ Cinderella Days ❀

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon Roxy! :) No voin kuvitella ärsytyksen... ja etkös sä tyyliin ollut jossain englanninkielisessä maassa vaihdossa? Koska kieltä ei voi ilmeisesti osata muuta kuin natiivitasolla:D Voi jösses.

   Delete
 5. Mulla on kokemuksia toisin päin, koska olen tumma. Tarkoitan, että Kanarialla rannalla saattoi ohikulkevat suomalaisnuorukaiset tokaista jotain vähemmän kauniisti aseteltua juuri kohdallani luullen, että olen paikallinen. Opettaessani vuoden Helsingissä, oppilaat kysyivät multa vähän väliä, että olenko ihan oikeasti suomalainen...

  Ja alkoholijuttu on niin totta. Suomalaisen hauskanpito tarkoittaa alkoholimyrkytystä, kun taas espanjalainen voi laittaa korkin kiinni, vaikkei pullo ole vielä tyhjä. Ei saa yleistää, mutta aikalailla näin se menee.

  Ja ehdottomasti lähdet tanssimaan. Lattarit on niiiiiiiin ihanaa tanssittavaa. Oma repertuaarini kattaa myös vakioita ja lavatansseja, mutta ehdottomia suosikkeja ovat silti lattareista cha-cha ja salsa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kamala! Sekin pitäisi muistaa, että vaikka suomea ei puhuta paljon, muitakin suomalaisia on kuitenkin olemassa, eikä kaikkea voi möläytellä. No jaa.

   Se on valitettavasti. Suomalaiset mielestä on varmaan alkoholin tuhlausta, jos ottaa pari eikä ole kännissä. Ei toki kaikki ajattele näin, mutta noin niin kuin yleistettynä.

   Ehkäpä pitää aloittaa sitten jotkut tunnit, jos ja kun tänne palaan! Olis ihan huippua oppia jotain sulavia liikkeitä. Pistän ylös cha-chan ja salsan ja kattelen, josko niistä vaikka jompi kumpi :)

   Delete