-->

07/03/2016

All About Finland - Myths resolved

"Siis Suomessa voi uida sisämaassa?" 
Jep, käytännössä joka kaupungissa. Munkin kotikadulla on ranta, vaikka asutaan keskellä Suomea.

"So you can swim in the inland of Finland?
Yeah, practically in every town. There's even a beach on my home street even though we live in the middle of Finland.

"Ai Suomessa on kaksi kieltä? Anna kun arvaan: englanti ja öö... suomen kieli?" 
Ei, englanti ei ole virallinen kieli vaikka lähes kaikki sitä osaavatkin. Sen sijaan ruotsi on toinen virallinen kieli ja sitä täytyy kaikkien opetella koulussa.

"You have two official languages? Let me guess: English and umm... Finnish?"
Nah, we don't speak English even though the majority master it. What we do have is Swedish, a language which everyone has to learn in school.


"Mutta miksi teidän pitää opetella ruotsia? Nehän osaavat englantia siellä?" 
Niin, hyvä kysymys... Tuo kieliseikka liittyy enemmänkin kielivähemmistöön, joka meillä on Suomessa. Ei enempää kysymyksiä aiheesta. Tiedän, etteivät espanjalaisetkaan opettele katalaania, baskia, galegoa tai muuta kieltä vähemmistöjen vuoksi. 

"But why are you studying Swedish? They speak English well, don't they?"
The jury's still out on this topic. It has lots to do with our Swedish-speaking Finns in our country. Case closed. I know Spanish people don't learn catalan, basque, galician or another language spoken by the minority.

"Millainen sää Suomessa on nyt?"
(tämä oli tammikuussa) Sitä ei voi katsomatta tietää. Voi olla, että siellä on -10, -30 tai nolla, jos on tosi lämpimät kelit. Juu, kyllä, -30 ei ole mikään harvinaisuus ja se tulee joka vuosi.


"What's the weather like in Finland?"
(back in January) You can't know without checking the thermometer. Could be -10, -30 or 0 if we're in a warmer period. Yes, -30 is normal in Finland and we get it every winter.

"Tehän olette tosi itsenäisiä jo varhaisessa vaiheessa. Miten se on mahdollista?"
Tää on tosi hankala kysymys, mutta Suomessa porukka ei vain yleensä asu vanhempien kanssa päälle parikymppisinä. Opintotuki ja -laina auttaa alkuun myös tosi hyvin.

"You get independent so quickly, how is it possible?"
It's a tricky question, but in Finland people just don't tend to stay at their parents' house when they're over 20 years old. The state's financial aid and loan help out a lot.


Ehkä lempparikysymykseni on kuitenkin:

My favourite question, however, must be:

"Millaista on tyypillinen suomalainen ruoka?" 
Jaahas... Aika paljon syödään kalaa tai lihaa perunoiden kanssa. Tai, no, nyt kun mietin niin ei meillä ainakaan. Suomessa syödään muiden maiden ruokia. Riippuu perheestä. Karjalanpiirakat ovat sellainen perinteinen juttu! 

"What's typical Finnish food like?"
Let me think... we eat lots of fish and meat with potatoes. Actually, now that I think about it, we don't do it that much in our family. We have dishes from other countries. Well, Karelian pies are a traditional thing!Monet asiat ihmetyttävät, mutta toisista ollaan ihan varmoja:

Lots of things puzzle people, but others make sense:

"Tiedän, miltä suomalaiset tytöt näyttävät. He eroavat muista pohjoismaalaisista!" *odottaa kauhulla kommenttia* "Korkeat poskipäät ja ihan vaaleat hiukset! Te olette myös tosi hyvässä kunnossa. Kunnon fitness." Mitäs tähän nyt sanoisi... en taida olla suomalainen.

"I know what Finnish girls look like. They differ from other Nordic girls!" *waiting for the comment in horror* " High cheekbones and really blonde hair! You're all also in very good shape. True fitness." What should I say... I think I'm no longer Finnish.

"Teillä on maailman paras koulujärjestelmä. Suomessahan ei anneta läksyjä ja silti te olette fiksuja. Kuinka siistiä!"
*miettii viimeistä 12 vuotta* Älkää uskoko sitä tumblr-propagandaa. Asioita käydään läpi hitaammin ja lapsilla on paljon välitunteja, mutta kyllä läksyjä tulee lähes poikkeuksetta. Puhumattakaan jostain lukiosta, jossa sisäistettävää tietoa on paljon.

"You have the best educational system in the world. Imagine, you don't even get homework and yet you're so clever. How cool is that!"
*thinking about the last 12 years* Don't believe all the tumblr propaganda. We take things slower and kids have lots of breaks, but we do get homework on a regular basis, if not every day. Not to even mention upper secondary school where you assimilate a gigantic amount of information.Ja viimeisenä:

"Teillä on joulupukki. Ja saunoja."
Loistavaa! Niin onkin!

Last but not least:

"You have Father Christmas. And saunas"
Splendid! We sure do!

Miltäs tämmönen postaus vaikutti? Tämä on tietysti enemmän suunnattu ulkomaailaisille, mutta ajattelin, että olisi hauska suomalaistenkin peilata tunteitaan tätä kautta. Nimittäin näitä + miljoona muita asioita saa olla aina selvittämässä muille 

It's funny how differently people see my own country, but I'm always glad to share information about that unknown land. These are things I go through on a weekly basis when I meet new people. I hope you guys learnt something new about Finland!

12 kommenttia:

 1. Toi "mikä on tyypillistä suomalaista ruokaa" on mun kauhukysymys :D Siis mä en vaan koskaan tiedä mun pitäisi siihen vastata. Sanon yleensä että porukka syö perunaa ja tosi paljon lihaa. Oon joskus miettiny et pitäiskö yrittää selittää karjalanpaistista mut musta tuntuu että kukaan ei edes tykkää siitä. Toi miks teidän pitää opiskella ruotsia on myös tosi tuttu kysymys ja mun keskustelukumppanit yhdistää aina Suomen alkoholiin mitä on sit kiva olla selittelemässä koska mä en alkoholia nykyään juuri käytä :D Musta tällaset postaukset on ainakin kivoja, tulee samaistuttua aika hyvin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No älä, eikö ookkin hirvee kysymys! Alkuun mietin sitä kauheen kauan, mut nykyään tulee potut ja liha aika vakkarivastauksena:D Ja joo tosiaan ruotsin kieli ja toi alkoholikulttuuri on kanssa aika puhututtavia aiheita. Erikoinen maa:'D Kiva että tykkäsit ja jaoit sun kokemuksia Jasmin!

   Delete
 2. Kuulosti tutulta! :D Hauska postaus, hih. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, ihana kuulla että olit tuota mieltä! Veikkaan, että moni kohta on tuttu suomalaisille jotka jutustelee ulkomaalaisten kanssa :D

   Delete
 3. Hhaha tää oli hauska lukea, voin sanoa että kun jutustelin monta vuotta sitten erään ulkomaalaisen ystäväni kanssa niin muutamaan tällaiseen kysymykseen törmäsin hänen kanssaan ja taisinpa antaa melko samanlaisia vastauksia:'D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin kuvitella:D Nämä on just näitä urbaaneja legendoja ja "faktoja" Suomesta. Lisääkin varmasti löytyisi...:D

   Delete
 4. Hah tää oli kyllä hauska postaus, jotenkin nuo kysymykset kuulostaa niin hölmölle mutta toisaalta tuntuu että ei niihin oikein osaa edes vastata :DD Joskus kun ulkomaalaisten kanssa on tullut puhuttua, niin nämä kysymykset on ollut kyllä sellainen aika perus! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Viivi! No eikö ookin:D Ihan itsestäänselviä asioita, joihin ei silti osaa vastata. Ulkomaalaiset on kyllä aina innoissaan kyselemässä Suomesta ties mitä, eikä osaa aina itekään vastata niiden kysymyksiin :'D Nimimerkillä "Kerro mitä Kalevalassa tapahtuu"

   Delete
 5. Kun olin japanissa vaihdossa, ei ketään pahemmin siellä suomenkieli kiinnostanut, vaan kun sanoin että toinen kieli on ruotsi niin johan siellä riemu repes, alkoi abba raikaamaan radiosta ja ikea on siellä tosikin suuri juttu :D Hassua, kun aina itse kuvittelin että siellä just suomi ois se hypetyksen kohde mutta ei :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa jännä:''D Hah, voin kuvitella millaset karkelot on ollu ku ootte puhunu Ruotsista XD Luulin et Suomi ois ollu tosiaan isompi juttu siellä mutta ei niin ei :D

   Delete
 6. Haha hauska postaus, nuo kaikki kysymykset on kuin suoraan mun vaihdosta :D

  ❀ Cinderella Days ❀

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla Roxy! Nämä on näitä perus kommentteja ja kysymyksiä :')

   Delete