-->

03/04/2014

EF LANGUAGE COURSES: You asked & I answered

This post is in Finnish, because only Finns had questions about my language course. // Postaus on nyt poikkeuksellisesti suomeksi, koska lähinnä suomalaiset ovat kyselleet multa kielikursseista

Mua on aina askarruttanu, et onko ne kielimatkat oikeestaan vaan sitä bilettämistä? Tuntuu, et kaverit jotka on ollu kielimatkoilla nii hehkuttaa vaan niitä bileitä (ja joitaki nähtävyyksiä).
-Ei ne oikeastaan ole. Arkipäivisin on koulua klo 9-12, jonka jälkeen on iltapäiväohjelma ja iltaohjelma. Joskus saattaa olla lähtö johonkin kaupunkiin suoraan koulun jälkeen tai sitten nämä retket ovat järjestetty viikonlopuille. Toki näillä retkillä näkee hienoja nähtävyyksiä!
Meillä oli kerran viikossa EF:n disco iltaohjelmana, en nyt menis sanomaan sitä hirmuiseksi bilettämiseksi. Kokoonnuttiin kaikki yhteen juttelemaan, tanssimaan ja syömään jotain pikkuherkkuja :)


neon-juhlat
Mä oon kuullu kaikista EF:n ja STS:n yms. mitä mainostetaan paljon niin paljon kauhutarinoita, etten uskalla lähtä ainakaa niiden kautta mihinkää :D onko tää turha pelko?
-Mulla ei ole kokemusta kuin EF:stä, mutta voin sanoa ettei kannata pelätä. Jos jotain menee pieleen, niin EF:n työntekijät eivät ole mitä luultavimmin syyllisiä siihen. Varsinkin, kun ryhmien koot voivat olla 20-50 ihmistä, paikasta toiseen matkustaminen ynnä muu sellainen on väkisinkin hankalampaa kuin yksin liikkuessa. Liidereillä on muutenkin vastuu kaikista kaiken aikaa, joten itse ainakin koin oloni turvalliseksi matkan aikana. Sitä paitsi, kun kyseessä on matkustelu, kaikki ei välttämättä mene aivan suunnitelmien mukaan. Se on huomattu muillakin matkoilla!

Millanen sun isäntäperhe oli? Olitko yksin?
-Mun isäntäperheeseen kuului yksi eläkkeellä oleva nainen, joka asui kerrostalossa neliössä. Se oli sellanen oikein mukava nainen, joka teki tosi hyvää ruokaa joka päivä.  En ollut yksin, mun kanssa asui yksi ruotsalainen tyttö ja yksi italialainen tyttö. Meillä oli kaikilla jaettu kylpyhuone, joten niistä vuoroista piti aina sopia. Mulla oli oma, suhteellisen iso huone ja nämä muut jako keskenään sitten toisen huoneen. Olin kyllä todella onnellinen, että sain juuri nämä tytöt mun kämppiksiksi, sillä me tutiin tosi hyvin toimeen ja näistä tytöistä tuli mun hyviä ystäviä!


kämppikset odottelemassa bussia
Paraniko kielitaito?
-On tosi vaikeaa mitata, kuinka paljon siellä loppujen lopuksi sitten oppi. Kuuntelun ymmärtäminen parani paljon, koska kieltä kuuli koko ajan ympärillä. Puhuminenkin parani, mutta lähinnä vain sillä lailla, että nyt uskallan mennä rohkeasti puhumaan ranskaa, vaikka tekisikin virheitä. Sattuihan tuolla matkalla vaikka minkälaisia ihmeellisiä tilanteita, joita jouduin selvittelemään ranskaksi ja hyvin tulin ymmärretyksi :D Pointtini on kuitenkin se, että kielimatkalla oppi juuri niitä tärkeimpiä asioita, joita koulussa ei painoteta ollenkaan.


kansainvälinen kielitasotodistus
 Kuinka kauan olit lukenu ranskaa ennenku lähit?
-Olin lukenut ranskaa seittämän vuotta. Se kuulostaa paljolta, mutta se ei loppujen lopuksi kerro mitään kommunikointitaidoistani. Sanoisin, että yllättävän vähälläkin pärjää ja uutta oppii koko ajan!

Kuinka paljon rahaa on hyvä varata 3 viikon matkalle?
-Hyvin karkea arvio EF:ltä on, että noin 150€ viikossa olisi sopiva määrä. Mielestäni se on ihan järkevä määrä - olettaen, että et uudista vaatekaappiasi matkan aikana. Paikan päällä joutuu käyttämään rahaa esimerkiksi bussikorttiin, sim-korttiin, taksimatkoihin ja välipaloihin. Monet haluavat varmasti ostaa ylimääräisiä retkiä tai aktiviteetteja, jotka maksavat muutaman kympin sekä shoppailla ja ostaa matkamuistoja.Tarkemmin sanottuna aktiviteetteihin ja retkiin mulla meni ~ 110€, ruokaan ja shoppailuun en tosiaan tiedä kun en pitänyt kirjaa... onkohan ihan väärin, jos sanon että suunnilleen 250€? muihin pakollisiin menoihin ~50€ kuten bussikortti, sim-kortti ja taksimatkat.

Olitsä siellä suomalaisten kanssa?
-Osittain. Kouluryhmässäni ja perheessäni olin ainut suomalainen sekä parilla retkellä tuli hengailtua pelkästään ulkomaalaisten kanssa. Muuten olinkin sitten näitten meikäläisten kanssa. Esimerkiksi koulun jälkeen olin yleensä muiden suomalaisten kanssa ja kaupunkivierailuilla pyörittiin yhessä. Se vähän riippui siitä, että ketä siinä lähellä sattui olemaan, kun pääsi koulusta.


suomalaisia illalla rannalla
Lähtisitkö uudelleen tai suosittelisitko EF:ää muille?
-Ilman muuta! Kielimatka oli upea kokemus, mutta haluan päästä matkustelemaan mahdollisimman monella tavalla, joten luultavasti en ole lähiaikoina lähdössä uudelleen. Vähän uusia tuulia, niin sanotusti. Ehkä au pairiksi, railaamaan tai muuten vaan töihin ulkomaille. Sanosin, että kielimatkat on kyllä tosi turvallinen tapa matkustaa. Ja erilainen. Siellä kokee niin paljon toisenlaisia juttuja, kuin tavallisella matkalla. Tutustuu niiin moniin uusiin ihmisiin, näkee paljon paikkoja ja tutustuu kunnolla sen maan kulttuuriin käymällä koulua - jota ei kuitenkaan ole liikaa - ja asumalla perheessä.

Kuinka kauan ennen matkaa sinne pitää ilmoittautua?
-Parhaat paikat viedään ensin, joten kannattaa ilmoittautua heti syksyllä, niin ainakin itse tein. Monia paikkoja saa vielä vuodenvaihteessa ja varmasti paikkoja löytyy kevään mittaankin, jos toimistolle soittelee ja selvittää asioita. EF hoiti ainakin minun kohdallani tiedotukset oikein mallikkaasti, muutaman kuukauden välein tipahteli postia kotiin mm. pakollisesta terveystodistuksesta ranskaan ja muista asioista, mitä täytyy muistaa ennen matkaa.

Kuinka paljon matka maksoi? Oliko sen arvoinen?
-Kamala kysymys, varmasti liikaahan se maksoi:D Ihan tarkkaa summaa en muista, mutta se taisi olla siinä 2500€ paikkeilla, kun otettiin vielä Kuopiosta Helsinkiin ja toisin päin jatkolennot. Tuolla rahalla saisi kyllä vaikka minkälaista matkaa, mutta kun ottaa huomioon että tuohon sisältyi lennot, asuminen täysihoidolla, retkiä, aktiviteettejä ja koulu, niin alkaahan sille rahalle tulla vastinetta. Puhumattakaan kaikesta siitä, mitä ei voi rahalla mitata: uusia ystäviä, parempi kielitaito, unohtumattomat kokemukset ja se tunne. Siinä oli vaan jotain erikoista. Taisin mä vähänä itkeekin aurinkolasieni takana eräällä risteilyllä, kun tuuli hulmutti hiuksiani. Tajusin vaan että oon niin onnellinen täällä!

Ja esimerkki arkipäivästäni

07:30 Herätys, aamupala, suihku, meikkaaminen 
08:30 Bussipysäkille juoksu sekä bussimatka, noin 10-20 minuuttia riippuen kulkureitistä
09:00 Ensimmäinen oppitunti

ryhmätyö koulussa
10:30 Välitunti
10:45 Toinen oppitunti
12:00 Lounas

Käytännössä oltiin vapaita lounaan jälkeen. Silloin oli mahdollista jäädä EF loungeen, missä oli kaikenlaisia pelejä pleikkarista perinteisiin lautapeleihin. Joskus oli ylimääräisiä aktiviteetteja, esimerkiksi käytiin yhdesti elokuvissa. Suurin osa suuntasi kuitenkin ruokakaupan kautta rannalle ottamaan aurinkoa ja kiertelemään St. Raphaëlin keskustaa, joka oli aivan rannan vieressä ja  koostui lähinnä kävelykaduista sekä pienistä kaupoista.


17:45 Bussilla kotiin
18:00 Lepäilyä, suihku, vaatteiden vaihto yms
19:00 Päivällinen
19:40 Bussilla takaisin keskustaan

Joka ilta oli järjestetty siis vaikka minkälaista iltaohjelmaa, mutta tuntuu että a) niistä ei tiedotettu tarpeeksi hyvin, b) ne oli järjestetty huonosti, tai c) ketään ei kiinnostanut mennä niihin. Aluksi meille sanottiin, että ilta-aktiviteetit ovat pakollisia, mutta käytännössä me olimme vain paristi mukana niissä. Tosiaan muuten illat menivät joko huvipuistossa, rannalla, keskustassa kierrellessä tai joskus jopa kotona voimia keräillessä.

23:00 Kotiintuloaika
00:00 Iltapala!

...ja ravitseva iltapalahan näyttää tältä
Kotiintuloaikaa ei noudatettu täysin orjallisesti. Jos ilmoitimme isäntäperheellemme, että tulemme hieman myöhemmin, saimme sitten olla pidempään ulkona. Luultavasti kaikki eivät suhtaudu yhtä joustavasti näihin sääntöihin. Näkemistä oli kyllä niin paljon ja monesti oli aika väsynyt, että en edes olisi jaksanut hengailla koko yötä missään kuitenkaan!

 Tästä jatkuu nyt vielä Ranskan postausten tekeminen, koska siellä on vielä huimasti paikkoja, joista kertoa. Ja joo, vastaan mielelläni teidän kysymyksiin edelleenkin, jos tulee jotain mieleen. Loppuun vielä kiva "valmistumiskuva" Niin mitkä high school musical vaikutteet?2 kommenttia:

  1. Sulla on ihan älyttömän ihana blogi ja äää haluaisin olla yhtä nätti :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos:3 pitää käyä kurkkimassa sitä sun vaihtariblogiakin taas vaihteeks:D

      Delete