Huhhuh. Mulla on hyviä ja huonoja uutisia yliopistohaun suhteen. Sisälläni meni vuoristorata, kun sain selkeyttä asioihin. Kuulin niin helpottavia kuin hirvittäviä asioita, jotka määrittelevät mun tulevaisuutta rankalla kädellä. Ja mua alkoi pelottaa.
Tiedättekö ne espanjan tunnit ja DELE-kokeen, joista olen silloin tällöin panikoinut täällä? No, voin unohtaa ne. Yliopisto vaatii B2-tason, muttei sitä tarvitse todistaa millään virallisella lapulla. Se on mielestäni aika outoa. Joka tapauksessa olen äärimmäisen helpottunut tästä, koska DELE-kokeista tuli kamalat ylppärivibat ja mulla olisi mennyt noin 300€ kokeen suorittamiseen sekä siihen valmentavaan opetusviikonloppuun. Tunteja jatkan kuitenkin, koska tunnit on huippuja ja opettaja myös.
Sitten mulle kerrottiin enemmän korkeakouluhausta Espanjassa. En nyt paneudu siihen tässä postauksessa, joten long story short: mun täytyy tehdä pääsykoe, jos haluan ottaa englannin pääkieleksi. Kaikista naurettavinta tässä on se, että pääsisin helposti sisään samaan yliopistoon samalle linjalle opiskelemaan ranskaa tai ESPANJAA ilman kokeita. Siis sitä samaa espanjaa, jonka osaamista ei tarvinnut äsken edes todistaa...
Nyt tuntuu todella epäreilulta, että minut laitetaan samalle linjalle espanjalaisten hakijoiden kanssa pääsykokeissa. Siinä missä espanjalaiset panikoivat osaamistaan kokeessa, mä panikoin myös sitä kieltä, jota he puhuvat äidinkielenään. Tiedän kyllä, että tämä ongelma tulee vastaan siellä yliopistossakin, mutta silloin voin sentään päntätä espanjaa rauhallisin mielin. Noh, ehkä meidän hakijoiden joukossa on muutama muukin sekava sielu.
Loogisesti ajateltuna pääsykokeissa pitäisi testata englantia, jos haluaa opiskella kyseistä kieltä. Mulle kuitenkin sanottiin, että kokeiden sisällöt vaihtelevat paljon joka vuosi eikä voida taata, että englantia testattaisiin, vaikka hakisi opiskelemaan sitä. Mitä ihmettä, espanjalaiset?! Jotain maailmanhistoriaako siellä pitäisi tietää? Tai kenties pythagoraan lause? Vastaus on KYLLÄ; juurikin noita aineita siellä kysytään. Kaikista inhottavinta oli se, kun googletellessani koeaiheita näin niiden seassa muun muassa musiikin historiaa, kreikkaa ja erilaisia taiteita - toisin sanoen aineita, joita tietyn linjan valinneet ovat opiskelleet lukiossa, mutta joita ei edes opeteta Suomessa.
Anyways, mä tekisin paljon mieluummin tuon DELEn, ulkomaalaiselle suunnatun kielikokeen, kuin lähtisin kokeilemaan onneani muiden samassa tilanteessa olevien, espanjalaisten nuorten kanssa. Jälkimmäinen vaihtoehto on valitettavasti ainut, joka mulla nyt on. Kuulostaa aivan pähkähullulta, mutta selvitän tätä asiaa ja lähden raivolla yrittämään sitä hirveää koetta. Näin ulkomaalaisena Espanjassa en edes tiedä minä päivänä kyseiset kokeet ovat eikä mitään "pääsykoemateriaaleja" ole niin kuin Suomessa... Mun pitää myös muuttaa vähän sotasuunnitelmaani eli hakea useampaan paikkaan ja yrittää tyytyä johonkin samantyyliseen linjaan, jos en pääse sisään unelmavaihtoehtooni. (Se pysyköön vielä salaisuutena)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kuulostaa ihan älyttömän oudolta ja monimutkaiselta :D Musta välillä tuntuu että jotkut maat haluaa vaan tehdä vaikeaksi ulkomaalaisten opiskelijoiden sisäänpääsyn. Siis miten ihmeessä tohon kokeeseen oikein opiskellaan jos sieltä löytyy kaikesta maan ja taivaan välillä?
ReplyDeleteJooh, sitä se kyllä on! Kaiken tuon monimutkaisuuden lisäksi sitä tietoa ei oikein ole edes saatavilla... Pitää olla yhteydessä yliopistoon ja kysellä:/ Ja siis siinä kokeessa valitaan vähintään kaksi osa-aluetta, mutta hyvähän se on mennä tekemään niitä kokeita, kun espanjalaiset ovat opiskelleet niitä koko lukion ajan ja mä meen sinne kokeilemaan onneani :D
DeleteÄäh kuulostaa kyllä tosi oudolta, vähän erilainen systeemi ku Suomessa... :-D Hei mites muuten, minkä tasoista opetusta Espanjassa on yliopistoissa? Ja maksaako koulutus siellä tosi paljon? :-)
ReplyDeletehttp://olderthanyesterday.blogspot.fi
On joo, hyvin erikoista :D Mistään ei ole tarkkaa ja selkeää tietoa. Ei mitään logiikkaa kuten ei Espanjassa yleensäkään ole... Tasosta en osaa sanoa yhtään mitään, mutta ei varmasti ole yhtä hyvä kuin Suomessa:/ Kuulemma on vanhanaikaisemmat opetustavat ja tosi paljon luennointia. Sen näkee sitten! Yksi vuosi julkisessa yliopistossa maksaa yleensä jotain 1000-1500 euroa, mutta siihen vaikuttaa monet asiat. Ai niin, ja näitten "kandi" kestää neljä vuotta kun taas Suomessa normaalisti se on kolme. Tuo linja mitä mä haluaisin lähteä lukemaan maksaa 1600€ per vuosi :)
DeleteTuollaisissa tilanteissa otan syvään henkeä ja mietin "THIS IS SPAIN". :P Ihan hullua. :/ Minnuu vähän hirvittää siun puolesta, kun opetuksen laatu ei varmasti ole samaa luokkaa mitä Suomessa. Ja sit jos ja kun olet sisällä, niin siinä voi käyä niin, että osaat paremmin englantia kuin itse opettaja. Päälle vielä lukukausimaksut, kun Suomessa saisi opiskella ilmaiseksi. :P Paljon onnea kuitenkin tulevaan, mitä ikinä se tuokaan tullessaan! :) Ja onhan ulkomailla asumisessa paljon hyvää. :)
ReplyDeleteKyllä tuota on tullut mietittyä useaan otteeseen... Miten voikaan monista asioista tehdä niin vaikeaa:D Tuota on monet mulle sanoneet ja en epäile... pitää vain toivoa, että Espanjalaisessa yliopistossa ei ole ihan hirveää. Kuitenkin tuntuu siltä, että tänne on järkevintä hakea, kun joka tapauksessa lähden ulkomaille opiskelemaan. Kiitos paljon onnen toivotuksista! (luultavasti tulevat tarpeeseen:p)
DeleteOnnea hakuprosessiin! Olisiko siellä muuten mahdollista hakea sisään vaikka siihen espanjan linjalle, ja vaihtaa sitten myöhemmin englantiin..?
ReplyDeleteKiitos hirveästi Vintagella! :) Enpä tullutkaan ajatelleeksi tuollaista vaihtoehtoa aiemmin! Tarkistin netistä ja siellä luki, että se olisi mahdollista "painavista syistä" Mene ja tiedä mitä ne ovat... :D Ehkä voisi yrittää keplotella sisään toisen kielen kautta...
Deletetuo pääaineen vaihtaminen oli muutama kymmen vuotta sitten suomessa ihan tavallista ja näppärää, kunhan vaan pääsi sisälle. mutta nykyisin luulen ainakin lääkis ja vastaavat pitävät tiukasti kiinni opiskeljamääristä. mutta byrokratia lienee ihmisen oma kukkanen, jonka monimuotoisuutta voi vain ihailla ja hirvitellä. espanjakin varmaan oma juttunsa.Paperilla seisovan byrokratian jälkeen usein on vielä arkinen käytäntö, joka voi ollakin ihan eri.
DeleteVarmasti oli! Suomessa muutenkin on ilmeisesti aika helppo ottaa mukaan sivuaineita ja vaihdella niitä, kun taas Espanjassa mennään sen tietyn suuntauksen mukaan ja ehkä hyvällä tuurilla saa pari valinnaista kurssia.
DeleteEspanjassa tuntuu kaikki olevan niin monimutkaista ja epäloogista. Tosin eipä se sen parempi Suomessakaan ole... monet yrittävät päästä haluamilleen aloille monta vuotta ja pääsevät ehkä kolmannella tai neljännellä yrityksellä sisään. Vaikka Suomessa on ilmaista opiskella, niin tuona aikana tehdyt avoimen yliopiston ja valmennuskurssien opiskelut eivät myöskään ole ilmaisia:D
Ja ihan totta tuo viimeinen lause. Tuntuu että tietoa löytyy netistä, mutta se on aina niin ympäripyöreää ja monesti niistä ohjataan uuteen linkkiin, joka vain sivuaa sitä aihetta, josta tarvitsisi tietoa... Pääsykoepäivämäärätkin löysin netistä ihan sattumalta monien tuntien googlettelujen jälkeen. Välillä tuntuu, ettei tässä ole mitään järkeä.
mukava lueskella blogiasi,
ReplyDeleteTiedätkös Rosa onko tekniikka sama kaikissa yliopistoissa. Kun ite tutkin kursos intensivos para extranjeros, hinnoissa oli ainakin suuret erot. Esim salamanca oli tuplaten kalliimpi kuin malaga samanlaajuisesta kurssista. Oisko sitt ohjeissakin eroja?? Entäs Barcelona,joka on jo toista kuningaskuntaa! minun nimimerkki tässä näkyy olevan kale43. eerouki
Ihana nähdä sutkin lukemassa mun blogia! Joo, tuo sama tekniikka pätee ympäri Espanjaa noissa julkisissa yliopistoissa. Ulkomaalaiset voivat osallistua ylimääräiseen kokeeseen, fase especificaan, kun taa espanjalaisille on pakollinen koe + tuo vapaaehtoinen fase especifica. Ja kai niissä hinnoissakin on vähän eroja, mutta ei mitään hirvittäviä, jos on kyse julkisista tutkinnoista. Erillisissä kursseissa on ehkä enemmän vaihtelua, luulisin. Barcelona on hurmaava kaupunki, mutta en sinne haluaisi pelkästään sen epävarman tilanteen ja katalaanin kielen takia. Hyvää kevättä sulle ukki <3
Delete