-->

25/07/2016

Espanjalaiseen yliopistoon for dummies - hakuohjeet Espanjaan

Kyllä sitä tietoa on metsästetty kissojen ja koirien kanssa. Oon aika varma, etten olisi koskaan voinut hakea Espanjaan opiskelemaan, jos en olisi asunut kyseisessä maassa ennemmin ja hankkinut tietoa paikallisilta, oppinut kieltä tarpeeksi hyvin ja ollut 100%:lla mukana haussa. Nyt on kuitenkin selvillä, mitä kaikkea täytyy tehdä, jos mielii yliopistoon tähän maahan. Aiheesta kiinnostuneet, olkaa kuulolla ja lukekaa tarkasti! Taustatiedoksi mainittakoon, että olen Suomen kansalainen, käynyt lukion ja hakenut Espanjaan aupair-vuoden jälkeen. Hain Madridiin, joten jotkut hakuohjeista voivat koskea vain Madridin aluetta, vaikka kuta kuinkin samalla tavalla haku tehdään koko Espanjassa.

Aloita kartuttamalla tietoa ja pohtimalla, mitä haluat
Ihan ensimmäiseksi päätä, mitä haluat opiskellamissä haluat opiskella ja mitä toivot opinnoiltasi. Espanjassa ei akateemisia vapauksia tunneta samalla tavalla kuin Suomessa, joten voit unohtaa ne yksittäiset kivat kurssit ja täydentävät sivuaineet yms. Selvitä jo hakuvaiheessa, mitä eroja samalta kuulostavilla tutkinnoilla ja tarkista kurssien sisällöt.

Kielitaidosta
Opetus on pääosin espanjaksi ainakin julkisissa yliopistoissa, joten ilman keskitasoista kielitaitoa ei kannata hakea. Painotan kuitenkin, ettei espanjaa tarvitse osata täydellisesti. Tarkista espanjan kielen vaatimustaso yliopiston sivuilta/soittamalla heille ja että tarvitseeko kielitaidon todistamiseen virallista Instituto Cervantesin DELE-todistusta, muunlaista todistusta vai onko espanjan osaaminen vain opiskelijan vastuulla. Usein vaadittu taso on B2 tai C1, ainakin Madridissa B2 on aika yleinen raja.

Olet nyt siis pohtinut ja haluat aloittaa itse hakuprosessin! Hyvä! Nyt seuraa se jännä seikkailu, matka joka voi sisältää ärräpäitä, kyyneleitä ja... tunteiden kirjoa.

Millainen hakuprosessi on? Tarvitseeko minun tehdä pääsykoetta?
Kerrotaan hyvät uutiset heti pois alta: EUlaisten ei ole pakko tehdä mitään koetta päästäkseen sisään yliopistoon. Sen sijaan tarvitset hyvän lukion päättötodistuksen ja ylioppilastodistuksen, mutta mikään ei ole tuhoon tuomittua, vaikka nekään eivät olisi huippuhyviä. UNED (Espanjan etäyliopisto) katsoo keskiarvot molemmista todistuksista ja pisteyttää ne 5-10 välille. Tätä prosessia kutsutaan Solicitud de credencialiksi. Tämä on nyt se numero, jolla haet yliopistoihin, mutta jota voit myös yrittää korottaa myöhemmin, jos et ole tyytyväinen siihen. http://pre.universia.es/acceso-universidad/requisitos/requisitos-extranjeros/ 

Näin teet solicitud de credencialin:
1. Käännätä ylioppilastodistus ja lukion päättötodistus auktorisoidulla kääntäjällä. Tämä maksaa noin 100€. Auktorisoituja kääntäjiä löytyy suurimmista kaupungeista Suomessa ja ainakin pikaisella googlauksella löytää joidenkin yhteystietoja. https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/kopiot-ja-jaljennokset/kaeaennoestodistukset

2. Käy ottamassa viralliset kopiot käännetyistä todistuksista sekä passikopiosta. Jos olet onnekas ja satut olemaan Espanjassa tämän prosessin aikana, voit tehdä tämän ilmaiseksi UNEDin pisteissä sihteerin toimitossa. Jos haet kokonaan Suomesta käsin, virallisia kopiota voi ottaa esimerkiksi maistraatissa. Tässä tapauksessa tarvitset kaikkiin kopioihin aidoksi todistamisen sekä apostillen. Suomessa nämä hienoudet voi maksaa yhteensä noin 100€.

3. Rekisteröidy UNEDin sivuille registrarse -napista ja täytä huolellisesti kaikki tiedot. Vasemmalla on linkki todella kattaviin ohjeisiin, jotka auttaa hakemuksen täyttämisessä, joten hyödynnä niitä! Rekisteröinti maksaa noin 108€ ja se maksetaan samalla, kun olet laittanut kaikki tiedot. http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,937080&_dad=portal&_schema=PORTAL

4. Lähetä leimattu ja käännetty ylioppilastodistus, lukionpäättötodistus ja passikopio sekä melkein kaikki UNEDin rekisteröinnistä tulostetut laput UNEDille Espanjaan. Lisää tietoa lapuista:
http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,25815448&_dad=portal&_schema=PORTAL

Jes! Ensimmäinen vaihe on ohi. UNED on siis antanut tuomionsa ja pisteyttänyt todistuksesi. 

Mitä UNEDin pisteet ovat ja mihin niitä tarvitaan?
Yliopistoihin mennään pisterajojen (nota de corte) mukaan, jotka voivat olla mitä tahansa 5 ja 14 pisteen välillä ja ne vaihtelevat vuosittain riippuen hakijoiden tasosta. UNEDista saadut pisteet ovat siis ne pisteet, joilla haetaan. Hyvä juttu tässä systeemissä on se, että pystyt vähän taktikoimaan. Netistä löytyy useiden vuosien pisterajoja, joten saa vähän käsitystä mihin ehkä pääsee sisään ja mihin ei. http://www.ucm.es/notas-de-corte

Kuten aiemmin todettiin, UNED voi korkeintaan antaa kympin todistuksista. Mitenkäs niitä pisteitä voi saada yli kymmenen, jos pisterajat voivat maksimissaan olla 14? Lisäpisteitä voi saada ylimääräisellä pääsykokeella (fase específica) joka on vapaaehtoinen niin suomalaiselle kuin espanjalaiselle. Käytännössä tämä meinaa sitä, että pääsyrajan ollessa 10-14, ylimääräinen pääsykoe on pakko tehdä. Sen voi tehdä myös, jos ei ole tyytyväinen saamiinsa pisteisiin ja haluaa parantaa niitä.

Fase Específica - hirveä koettelemus vai hyödyllinen koe?
Henkilökohtaista kokemusta koetilanteesta ei ole, mutta kutsuisin tätä vaihetta silti aivan älyttömäksi. Fase Específicassa voit tehdä maksimissaan neljä koetta, joista kaksi parasta katsotaan. Keväällä 2016 valittavina aineina oli muun muassa tanssin historiaa, piirrustusta, latinaa, teknistä piirtämistä, matematiikkaa ja musiikkia. Pääsykoekirjoja ei ole, koska kokeet perustuvat kahden vuoden Espanjan lukion asioihin, mikä voi tuntua suomalaisesta erittäin epäreilulta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Espanjassa lukiossa on eri painotuksia ja jos "taiteellisen" lukion käynyt haluaa tehdä fase específicassa matemaattisia aineita, ne tulevat olemaan hänellekin haastavia, koska hän ei välttämättä ole edes opiskellut niitä lukiossa. Jos ei ole ihan pakko tehdä näitä kokeita, sanoisin, että jätä ne välistä. Kieliä hakevana"helpoimmat" aineet minulle olisivat olleet pitkää matiikkaa vastaava matematiikka ja taiteellinen piirtäminen eli ei edes mitään kieliin liittyvää... https://www.examtime.com/es/selectividad/asignaturas/fase-especifica/ http://yaq.es/selectividad/quien-le-conviene-hacer-fase-especifica

Tässä välissä et oikein voi tehdä mitään muuta kuin odotella hakulomakkeen aukeamista netissä. Keväällä 2016 hakulomake Madridin yliopistoihin aukesi 13.6. ja koska olin paniikissa ennen sitä, laittelin sähköpostia yliopistolle ja kysyin päivämäärää. Kysely on sallittua!

Itse haku yliopistoihin
Hakulomake kantaa nimeä preinscripción. Eri alueille (comunidades) tehdään erilliset hakemukset eli jos haluat hakea vaikka Bilbaoon, Madridiin ja Barcelonaan, sun täytyy laittaa kolme hakemusta, mutta jos haet Madridin sisällä Madridin kaupunkiin ja Alcalá se Henaresin kaupunkiin, laitat vain yhden hakemuksen. Kun yliopisto on vastaanottanut paperisi, saat sähköpostiin vahvistuksen heiltä ja preinscripción sivulla lukee su solicitud ha sido validado tms.

1.Täytä tiedot netissä ja laita hakujärjestykseen yliopistot, joihin haluat hakea. Tässä vaiheessa voi tulla vähän yllätyksiä, nimittäin sulta saatetaan vaatia erillisiä tutkintoon liittyviä kokeita (=prueba específica HUOM! tällä ei ole mitään tekemistä fase específican kanssa), jotka tehdään kesällä Espanjassa. Näistä ylimääräisistä kokeista ei välttämättä ole informoitu hyvin ennen kuin vasta tässä hakulomakkeessa, jossa ne pamahtavat lisätietoihin. Jos siis tiedät, että et pääse kesällä kokeisiin tai epäilet pärjäämistäsi, ÄLÄ laita ensimmäiseksi vaihtoehdoksi tutkintoa, jossa on tutkintoonliittyvä koe. Koska jos pisteesi riittävät kyseiseen tutkintoon, Espanjan päässä oletetaan, että tulet kokeisiin eikä sinun anneta vaihtaa toiseen hakuvaihtoehtoon, jos alat katumaan valintaasi.

Toinen ongelma tulee vastaan puhelinnumeron kanssa, sillä ainakaan keväällä 2016 ohjelma ei antanut syöttää ulkomaalaista numeroa hakulomakkeeseen.

2.Käy ottamassa apostille ja aidoksi todistettu kopio UNED-arvosanasta ja mahdollisista fase específica -todistukisista. Nämä maksavat muutamia kymppejä riippuen maasta ja papereiden määrästä.

3.Laita kyseiset kopiot passikopion kanssa kirjatussa kirjeessä postiin osoitteeseen, jonka sait preinscripciónista. Osoitteen ohella lukee vielä myös kaikki laput jotka täytyy lähettää.

Kannattaa ottaa huomioon, että vaikka ulkomaalaisilla on pari viikkoa pidempään aikaa hakea kuin espanjalaisilla, kannattaa paperit laittaa postiin heti kun vain voi. Ruotisista kesti noin kaksi viikkoa, että paperit menivät perille ja ennen yliopistoon pääsyä ne lojuivat lentokentällä yhdeksän päivää, minkä takia soittelin paniikissa espanjalaisen kaverini kanssa valehtelematta varmaan kymmeneen puhelinnumeroon - niin posteihin, lentokentälle kuin yliopistollekin - koska olin varma, että he olivat hukanneet kirjeeni....

Paikan vastaanottaminen
Noin viikko preinscripciońin loppumispäivän jälkeen kännykkään ja sähköpostiin tulee tieto yliopistopaikoista, joihin pisteesi riittivät. Sen jälkeen alkaa paikan vastaanottaminen, joka kantaa nimeä matriculación.

Ennen matriculaciónia:
1.Tarkista yliopistosi sivulta, minä päivänä ja jopa mihin kellon aikaan paikaan vastaanottaminen tapahtuu omalla alalla.
2. Katso myös jo vähän etukäteen, miten matriculación tehdään ja tarvitsetko tehdä jotain ennen sitä, sitä. Esimerkiksi Madridin Autonomassa suositeltiin hankkimaan nettitunnukset jo ennen h-hetkeä.

Matriculación (Autónomassa):
Paikan vastaanottaminen tapahtuu netissä ja se kantaa nimeä automatriculación. Tähän tarvittiin nyt ne edellisessä kohdassa mainitut nettitunnukset. Lomake pitää sisällään henkilökohtaiset tietojen täyttämistä, kyselyyn vastaamista, lukukausimaksuihin liittyviä kysymyksiä ja kurssien valintaa. (Valinta on ehkä vähän hämäävä sana, sillä kurssit on määrätty etukäteen eikä valinnaisille oikeastaan ole. Ainakaan ykkösvuonna)

Kaikki tämä kuulostaa yksinkertaiselta, eikö? Henkilökohtiin täytyy ainakin täyttää semmoinen kohta, kuin "Osoitteeni opiskelujeni aikana" eikä moni Madridiin tuleva tiedä missä tulee asumaan vielä tässä vaiheessa. Tällöin kenttiin pitäisi laittaa kotiosoite, mutta eihän tämä lomake tunnista Suomen postinumeroa. Eteenpäin pääsee laittamalla pelkästään yhdeksikköjä kaikkiin kenttiin, mutta kannattaa soittaa apupuhelimeen ja kysäistä, jos tällaisia ongelmia tulee vastaan. Niin minäkin tein (ja sitten he vastasivat noin kuudennen soittokerran jälkeen...)

Toinen juttu on ne maksut. Itse valitsin maksut rahoituslaitoksen kautta, mutta sain käsiini omituisen laskun, jossa oli joku viivakoodi. Ilmeisesti kyseinen viivakoodi aukeaa vain Santanderin pankeissa (tai Espanjan muissakin pankeissa) eli en voinut maksaa Suomesta käsin, vaikka eräpäivä oli viikon päässä. Yliopistolta sanottiin sitten (noin neljän eri sähköpostiosoitteen jälkeen) että on okei maksaa vasta syksyllä. Jos haluat kysyä jotain maksuista, laita suoraan tiedekunnille viestiä, sillä he hoitavat myös maksujutut.

NO NIIN, siinä se taisi olla lyhykäisyydessään. 
Onpa jännä nähdä koko prosessi näin niin kuin kirjoitettuna. Olisipa se ollut listattuna jo ennen kuin itse haki - sitä vain teki vaihe vaiheelta ja toivoi tekevänsä oikein. Jos just sä olet hakemassa Espanjaan, niin alapuolelle saa jättää kysymyksiä niin autan niin paljon kuin vain voin! Hakua oli sen verran hirveä tehdä yksin epävarmana, kun tietoa ei ollut saatavilla, joten autan mielelläni :)

Yleisenä ohjeena sanoisin, että lähetä sähköposteja ja soittele yliopistoille tai kelle vain tarvitseekaan, jos on epäselvyyksiä. Espanjassa mikään ei ole selkeää eikä tieto kulje yhtä hyvin kuin Suomessa. Tärkeät hakulinkit saattavat olla vain muun tekstin seassa nettisivulla, kun Suomessa se olisi kissankokosilla kirjaimilla tai linkit eivät välttämättä edes toimi! Luotettavaksi todettu, mutta hieman sekava nettisivu Madridin yliopistotiedoille: http://www.emes.es/

53 kommenttia:

 1. Huh huh... Kuulostipa niiiiiin espanjalaiselta... Sinnikkyytesi onneksi palkittiin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jooh, siihen saa varmasti tottua! Ei se helppoa ollut, mutta ei tosiaan mahdotontakaan:)

   Delete
 2. Apua kuulostaa ihan älyttömältä säätämiseltä :D Kaikki muut ulkomaan haut alkaa yhtäkkiä kuulostaa ihan lastenleikiltä. Terveisin tyttö joka ei hakenut Irlantiin koska ylppäritodistuksen kääntäminen tuntui niin suurelta vaivalta... Mut siis kauheesti onnea sisäänpääsystä! :) Monta vuotta sun opinnot kestää tuolla?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, aivan järkyttävää säätämistä:D Se ois säätämistä pelkästään noitten lippulappujen kanssa, mutta kun tietoo ei aina oo ja joutuu soittelemaan ja lähettelemään miljoonia viestejä, että saapi oikeeseen aikaan oikeeseen paikkaan laput. Plus se, että mun luotto postiin on nyt vähän heikentynyt, kun ne paperit loju lentokentällä kymmenen päivää :D

   Käännättäminen on vielä ihan jees x) Kyllä sitä jaksaa, kun on motivaatio kohdillaan. Kiitos paljon hei! Neljä vuotta kestää nämä opinnot :)

   Delete
 3. Hei yksi tyhmä kysymys ku oon nyt iteki nyt hakemassa Espanjaan.. Onko nykyään tosiaan enää pakko käännättää todistuksia ja riittääkö jos englanniksi käännättää? Hirveä urakka tiedossa näemmä.. :D ja kiitos postauksesta! Selventää paljon asioita :) Mitä oot muuten tykännyt nyt opiskella?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! Mä en osaa 100% varmaksi sanoa, tekeekö esim. UNED päätöksiä pisteistä, jos ne laput ei oo käännätetty. Mutta pääsääntöisesti täällä ei kyllä englanniksi toimi yhtään mikään, joten tuskin suomeksikaan. Voi toki olla, että arvosanoja katsoessa niitä ei kiinnosta muuta kuin numerot, mutta jos haluat olla varma ettei tuo semi-monimutkanen prosessi niin sanotusti kuse, niin kannattaa käännätyttää :)

   Mulla on nyt takana huimat kaksi päivää koulua, mutta oon kyllä tykännyt! Opettajat ovat päteviä, tilat hyviä ja kavereita on alkanut saamaan. Ainut vaan, että tietojen/lappujen kanssa saa kyllä sitten säätää täällä Espanjan päässä lisää... esimerkiksi tänään yritin saada opiskelukorttia ja minut lähetettiin aina vaan uuteen paikkaan kysymään ja loppujen lopuksi kysyin kolmesta eri paikasta ja lähdin päivän päätteeksi koulusta ilman korttia, koska järjestelmässä oli just minun kohdalla joku virhe. Tää on aika tyypillistä Espanjaa + että yliopisto on "vähemmän vapaata" kuin Suomessa, mutta muuten ihan huippua!

   Delete
 4. Hei!
  Sori kun nyt vaivaan mut toi kohta kolmonen linkki ei enää toimi ja oon jo kaks tuntia ettiny mistä voi kirjautua maksamaan enkä löydä :D ei sul ois tietoo? Kirjauduin jo johonkin unediin mut ei antanu mitää maksua haha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! Kiva kun jätit kommentin :)

   Onpa kyllä outoa... Itse tein kaikki nuo hakuvaiheet joskus maalis-huhtikuussa, niin en tiedä olisko joku systeemi kiinni näin syksyllä sitten. Jos missään ei näkynyt Solicitud de Credecial 2017 -linkkiä, niin voi olla, ettei hakua voi aloittaa vielä. Täällä kun yliopistoihin haetaan kerran vuodessa (heinäkuussa itse rekisteröinti+täydennyshaku syyskuussa) joten mä luulen, että sun täytyy yksinkertasesti odottaa kevääseen. Tuo 2016 tuolla sivulla viittaa nimittäin tämän kevään hakuun, jonka esimerkiksi itse tein. Pitääkin päivittää tuo linkki, jos tuo vika on tuosta kiinni.

   Ainut mikä mua hämmentää on se, että kerroit siis, että pääsit kuitenkin kirjautumaan johonkin UNEDin juttuun? Pystytkö kertomaan tarkemmin että mikä se oli? UNED on tosi iso laitos, joka on oikeastaan etäyliopisto, joten niillä on varmaan kaikenlaisia käyttäjätili/rekisteröintijuttuja niiden sivulla.

   Toivottavasti tästä oli apua ja tuu ihmeessä kysymään lisää jos tarvii:) tsemppii!

   Delete
 5. Moi! Missä vaiheessa olisi hyvä aika aloittaa hakuprosessi? Valmistun itse vasta tänä vuonna, joten päättötodistusten saaminen menee jo aika pitkälle kevääseen. Osaatko sanoa, että onko mahdollista hakea välitodistuksella tms?
  Ja vielä, onkohan koko hakuprosessi mahdollista suorittaa Suomesta käsin?
  Kiitos paljon avusta ja tästä postauksesta!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! Itse haku yliopistoihin tehdään Espanjassa kesäkuun puolivälissä yleensä, joten ennen sitä pitäisi olla UNEDin päätös eli se espanjan arvosana valmiina. Siinä voi kestää pari viikkoo (jota ennen täytyy tietysti käännättää ja todistaa aidoiksi ennen) joten sen takia hakuprosessi pitäis alottaa hyvissä ajoin. UNEDin nettisivuilla lukee, että täytyy olla todistus, joka vastaa meidän lukionpäättötodistust (http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,40192569,93_40192570&_dad=portal&_schema=PORTAL) niin mä luulen että valitettavasti sun pitää odottaa ensi vuoteen, jos haluat hakee Espanjaan. En ole ihan 100varma.

   Tuohon, että voiko sen suorittaa Suomesta käsin niin kyllä voi! Koko prosessin voi hoitaa Suomesta :) Itse olin Espanjassa ja Ruotsissa mun hakuprosessin aikana, mutta yks mun kaveri hoiti koko prosessin Suomesta käsin. Jotkut todistusleimat, joilla todistetaan aidoiksi kopiot, saattaa maksaa muutamia kymppejä Suomessa, kun taas Espanjassa ne saisi ilmaiseksi UNEDin toimistoilta, mutta muuten ei pitäisi pahemmin mitään eroa olla :)

   Toivottavasti tästä on ollut apua, oon tosi iloinen että tämä postaus on auttanut muita samassa tilanteessa olevia! Ja kysy ihmeessä lisää jos tarvii, niin katon, mitä voin tehdä!

   Delete
 6. Hei ihana postaus! Oon tässä vuosien varrella etsinyt tietoa tästä prosessista ja mm. siitä kumpi Suomen todistuksista (yo vai lukio) vaikuttaa enemmän tuohon lopulliseen UNEDin arvosanaan. Oon siis asunut Espanjassa 3 vuotta, mutta yo todistus tulee kouraan vasta nyt joulukuussa, kun suoritan nettilukiota.

  Miten on lähtenyt opiskelut käyntiin? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon!! Opiskelut on lähteny käyntiin ihan hyvin. Oon oikeestaan yllättynyt (ja helpottunut) siitä, että ymmärrän mitä meille tunneilla opetetaan. Esseitten tekemiseen tarviin ihan törkeesti aikaa, kun ei kumminkaan mitään palikkakieltä voi käyttää, hehheh.

   Onnee ylioppilastodistuksesta! Onks sulla aikeissa nyt hakee sitten yliopistoon täällä? Tietoo on kyllä tosi vähän saatavilla, ja se epävarmuus ärsytti kyllä ainakin minua, kun en tiennyt olinko tekemässä koko prosessia edes oikein. Jos oon oikein ymmärtänyt, niin lukion päättötodistus ja ylppäritodistus on yhtä tärkeitä, koska niistä otetaan keskiarvo. Jos haluat hakea Espanjassa niin toihan on just hyvä, että valmistut joulukuussa, koska toukokuussa valmistuessa vois tulla vähän kiire kaikkien lappujen kanssa.

   Hyvää kevättä sinne ja kerro toki jos voin jossain auttaa :)

   Delete
 7. Kuulostaa hyvältä! Miten paljon opiskelit kieltä ennen koulun alottamista? Onko koulun ja opetuksen taso ylipäätään hyvä? Vähän jännittää, että minkälaista se päivittäinen arki sitten on koulun ohella.. :D

  Joo toi epätietoisuus ja se, ettei mikään oo oikein varmaa missään kiristää kyllä välillä. Vaikka netissä lukisikin jotain, niin ei sitten välttämättä pidäkään paikkaansa. :D no, eso es España! Ootko muuten hyvin kotoutunut tänne?

  Olisin halunnut hakea heti tänne muuttaessa opiskelemaan, mutta tajusin, ettei amiston papereilla pääse, niin päädyin tuohon nettilukioon. Niin sumplin sen sit just tolleen, että valmistun talvella, niin jää aikaa paperisotaan! Haen siis joo Alicanten yliopistoon turismia lukemaan ensi keväänä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noniin! En silleen hirveesti, mut kävin lukiossa kaikki kurssit ja kirjotinkin L:n lyhyestä espanjasta. Sen jälkeen vietin lähes vuoden Espanjassa au pairina ja opettelin käytännössä :) Ite ainakin oon tykänny tosi paljon opetuksesta, vaikka mennäänkin tosi nopeesti eteenpäin. Varmasti kuuluu yliopiston luonteeseenkin, että kotiin jää paljon paljon enemmän lukemista kuin lukiossa. Kyllä se arki lähtee siitä sujumaan! Kotiuduin superhyvin, kun näki kulttuuria ekaks espanjalaisessa perheessä. Täällä on muutenkin niin paljon asioita, joista tykkään, kuten päivärytmi, niin ei oo ollu ongelmia.

   Fiksu veto! Nettilukio on varmasti antanu paljon joustavuutta opiskelun suhteen. Toivottavasti kaikki menee putkeen ja pääset sinne opiskelemaan :) Espanjassa näkee onneks paljon varmemmin kuin Suomessa, että mihin paikkoihin on suurinpiirteiset mahikset päästä sisään.

   Delete
 8. Hei! Hyvä artikkeli! Olen itsekin hakemassa nyt espanjalaiseen yliopistoon. Osaisitko sanoa, tarkoittaako "copia compulsada o certificada del expediente académico de los dos últimos cursos de estudios secundarios" lukion päättötodistusta? Kiitos jo etukäteen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moooikka! Ihana kuulla et tästä on hyötyä! Siistiä, minnekä päin Espanjaa haet jos saa kysyä? Ja joo, Espanjassa on meidän yläaste + lukio nimellä "estudios secundarios" josta vain kaks viimestä vuotta on lukioo. Eli kyllä, se ois juurikin tuo päättötodistus :)

   Delete
 9. Kiitos vastauksesta!! Tähtään Málagan tai Extremaduran yliopistoon lukemaan audiovisuaalista viestintää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä mitään! Oii, kuulostaa hyvältä :) onnea hakuun!

   Delete
 10. Hei!
  Oon itsekkin aupair vuoden jälkeen alkanut pohtia tätä vaihtoehtoa. Olipa yllättävää, että haku tapahtuu vasta noinkin myöhään, toisaalta hyvä niin kerkeän tässä talven aikana tehdä paljon taustatutkimusta. Kiitos paljon kattavasta postauksesta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa! Oii mahtavaa. Sama ku mulla! Juu se ite haku on tosi myöhään, vaikka ton UNED-vaiheen voi tehä jo aiemmin toki. Ja eipä mitään, kysele ihmeessä jos tarttet apua niin voin koittaa yrittää auttaa :D

   Delete
 11. Hei,
  Osaatko sanoa onko jotakin erityistä paperia/todistusta tästä UNEDista saamastani keskiarvosta? Nyt näen ainoastaan omat pisteeni? Mutta onko joku todistus jossakin?
  Pitääkö yliopistoon siis lähettää se paperi (minulla pelkkä arvosana) joka on tullut UNEDista ?
  Olen ottanut selvää että voi myös hakea nyt syyskuussa (kakkoshaku), pitääköhän tämä paikkaansa.
  Eli vähän hirvittää kun oon vasta alkuvaiheessa mutta UNEDIsta kuitenkin tuo arvosana on tullut :-D
  terv. Pinja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! Joo, se ainut todistus on tosiaan sellanen lappu, jossa sun pisteet on kerrottu ja joka tulee postissa kotiin. Eli siis yliopistolle tulee se tieto juuri tuota kautta, mitä kommentoit tossa alemmassa kommentissa. Se paperi lähetetään siis muiden lappujen mukana preinscripción vaiheessa (en oo 100varma, onko syksyn hakuvaiheilla samat nimet). Ja kyllä tosiaan nyt syksylläkin voi hakea! Se on vähän niin kuin täydennyshaku, joten kaikkiin aloihin ei välttämättä oo enää paikkoja jäljellä luonnollisesti. Kyllä se siitä! :)

   Delete
 12. Hei vielä,
  onnistuuko tämä espanjassa ilmaiseksi, vai pitääkö hoitaa Suomessa?
  "2.Käy ottamassa apostille ja aidoksi todistettu kopio UNED-arvosanasta ja mahdollisista fase específica -todistukisista. Nämä maksavat muutamia kymppejä riippuen maasta ja papereiden määrästä."

  Kiitos vastauksesta etukäteen
  Pinja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuiden pitäisi onnistua Espanjassa UNEDin toimistoissa ilmaiseksi. Mä kävin jossain vaiheessa leimauttamassa ilmaiseksi mun kopioita niillä. Tosiaan jos Espanjan ulkopuolella haluaa aidonnuttaa niitä todistuksia, se voi olla aika kallista. Mulla meni yhteen leimaan 50€ Tukholmassa kun olin kesän töissä ja piti lähetellä viimesiä lappuja...

   Delete
 13. Hei! Olen miettinyt hakevani yliopistoon Espanjaan niin mietin vain sitä, että oletko saanut siellä helposti ystäviä?:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikkaa! Ihana kuulla :) Tuttuja ja kavereita saa paljon helpommin kuin Suomessa, mutta toki läheisiä ystäviä ei oo helppo saada kun ne vaatii sitä omaa aikaa. Mutta joo, meillä on esim ihan oma luokka kenen kanssa on tunnit niin siitä ryhmästä tulee aika läheinen. Ja joo kaikissa tapahtumissa, baareissa ja kieli-illoissa tutustuu moniin huipputyyppeihin!

   Delete
 14. Hei!
  Kun rekisteröidyit UNEDille niin oliko se tuollainen kuin UNED abierta. Mietin siksi, koska en löytänyt sivuilta mahdollisuutta rekisteröityä, jos ei vielä ole oppilas missään yliopistossa ja ainut mahdollisuus oli tuo abierta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka!

   UNED on tosiaan Espanjan avoin yliopisto, joka hoitaa muitakin yliopistoihin liittyviä asioita, joten tuo UNED abierta viittaa avoimeen yliopistoon. Voi olla, että ensi vuoden hakuun liittyvät jutut eivät ole vielä auki - Espanja kun tuppaa laittamaan kaiken tiedon ihan vasta viime tipassa :D Jos en ole ihan väärässä, niin seuraavassa linkissä pitäisi olla solicitud de credencial, mutta siinä lukee, ettei tällä hetkellä ole yhtään convocatoriaa auki: http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,937080&_dad=portal

   Delete
  2. Hei taas! Oon nyt hoitanut hakuprosessiin liittyviä juttuja ja mulla on käännetyt todistukset, kopiot leimat jne, mutta ilmeisesti tätä rekisteröintiä ei vieläkään voi tehdä. Osaato yhtään sanoa milloinkohan se olisi mahdollista? Pahoittelut monista kysymyksistä, mutta ajattelin, että täältä varmaan saisin helpoiten selkeimmän vastauksen :D

   Delete
 15. Kiitos tosi paljon! Ihan huippua, että vastaat vielä tähän postaukseen näinkin nopeasti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä mitään! Kiva jos tästä on hyötyä sulle :)

   Delete
 16. Mietin hakemista, mutta huolena on se, että olen jo 20 ja ymmärtääkseni Espanjassa monet menevät suoraan lukiosta yliopistoon. Pelkään etten löytäisi ikäistäni seuraa helposti. Osaatko sanoa yhtään, että miten ikäjakauma menee yliopistossa siellä? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Sori tästä myöhäisestä vastauksesta. Voin sanoa, että suurin osa on sen 18, kun aloittavat yliopiston, mutta oli meidän luokalla ainakin joku viidesosa sitten vähän vanhempiakin. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että ajatusmaailmat ei välttämättä kohtaa monien paikallisten kanssa, kun he eivät vaihda kaupunkia opiskelujen takia ja heillä on jo omat kaveriporukat eivätkä ole niin itsenäisiä kuin ulkomailta tulleet. Itse olen luokkakavereista saanut lähinnä juttuseuraa ja pari vähän läheisempää kaveria, keidän kanssa asun nyt, mutta noin yleisesti vähemmän kuin ajattelin.

   Vastaus kysymykseen: sanoisin, että meidän luokalla noin 75% aloitti 18-vuotiaana, 10% 19-20-vuotiaana ja sitten 5% päälle kakskymppisenä :)

   Delete
  2. Heii kiitos taas paljon! Yksinäisyys tietenkin huolestuttaa, mutta luulisinpa että niitä kontakteja saa luotua muuallakin kuin omalla luokalla :D

   Delete
 17. Hei, Anonymous 21 January 2018 at 15:20!
  Jostain syystä en pysty vastaamaan kommentin alapuolelle. Eli toi rekisteröinti saattaa aueta vasta paljon myöhemmin. Kannattaa odotella sitä ihan rauhassa! Itse taisin sen tehdä huhtikuussa, jos en väärin muista. Niille voi laittaa vaikka viestiä (voi kestää kauan saada vastaus, jos sitä edes saa...) tai sitten ihan soittaa, jos löytää numeron. Nyt en tähän hätään osaa sanoa valitettavasti UNED:in numeroa enkä sähköpostia, joka liittyisi näihin asioihin. Toivottavasti tästä oli kuitenkin hyötyä!

  ReplyDelete
 18. Moi! Siis ihan järjettömän kiva blogi! Itekki oon tosiaan hakemassa Espanjan yliopistoon kielitieteitä ja ranskaa ja espanjaa lukemaan :) tosin vasta ens vuonna ja sinne Andalucian alueelle. Tää kyssäri ei nyt kyl tähän hakuprosessiin liity mut aattelin vaan kysästä että miten sä löysit sun kämpän sieltä päin ja että oliko helppoo/vaikeeta :D Ja onko sulla jonkinlaista kokemusta niistä yliopiston campus jutuista?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon <3 tuleepa hyvä mieli kun jengi kommentoi tälleen! Saanks kysyä minkäniminen sun tutkinto on? Mulla on Lemguas modernas, cultura y comunicación :) ekana opiskeluvuotena otin kämpän uniplaces.com sivulta ja se toimi kyllä loistavasti - ei mitään sähläystä espanjan päässä, kun kämppä oli jo valmiina. Tokana vuonna sitten kaveri otti yhteyttä yhteen entiseen vuoktanantajaan ja pystyttiin muuttaa sen kautta yhteen kämppään luokkalaisten kanssa. Tarkotatko niita yliopistolla asumisia? Meillä ainakin yliopisto on keskellä ei mitään, niin siellä ei melkein kukaan asu. Oon kansaa kuullu, että ne hinnat on jotain 500€ ja enemmän huone+vessa ja jaettu keittiö, niin hintalaatusuhde ei välttämättä ihan kohtaa siinä. Kannattaa kuitenkim tutkia noita juttuja, voi olla hyviäkin vaihtoehtoja!

   Delete
 19. Jees kiitti vastauksesta ja tiedoista!:) Tosiaan mulla on nyt vaihtoehtoina Sevillan yliopistossa filología hispánica ja sitte Granadan yliopistossa lenguas modernas y sus literatures. Oon kyllä miettinyt vielä hakemista tuonne Madridiinkin juuri tuolle Lenguas modernas, cultura y communicaciónillekin ku kuulostaa niin mielenkiintoselta :D

  ReplyDelete
 20. Moikka! Oonkin sulle tänne jo muutaman kysymyksen laittanut, mutta sitä vielä haluaisin kysellä, että tarviko sun tehdä tuota DELE koetta? Laitoin itse just yliopistolle tästä viestiä niin saapa nähdä mitä sieltä vastataan :D oon tosiaan hakemassa Complutenseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Eipä mitää, tervetuloa vaan takasin! Ei tarvinnut tehdä :) Itekin mietin sitä sillon hakuvaiheessa, mut sen aikainen espanjanope soitti yliopistolle ja varmisti asian ja ne sanoi, ettei tarvinnut. Tunnen muutamia muitakin suomalaisia ketkä opiskelee täällä eikä ne tietääkseni oo tehny DELEä. Näin siis ainakin Autónoman ja Complutensen suhteen :) -Rosa

   Delete
 21. Hei! Ihana blogi sulla, ja kiitos paljon hyödyllisestä tiedosta! :) Oon myös hakemassa tänä vuonna Espanjaan opiskelemaan ja mietin, että milloinkohan nuo paperit kannattaa lähettää Unedille? Saan vasta toukokuun lopussa viimeisen Yo-todistuksen, joten jos pistän paperit heti kevään yo-tulosten tultua, niin tuleekohan liian kiire? Toinen epäselvyys on, että oma alani vaatii Fase Espesifican suorittamista, ja se on ilmeisesti vasta kesäkuussa, joten olisiko sinulla tietoa miten/milloin siitä saadut pisteet yhdistetään todistuksesta saataviin pisteisiin? :) Jännittää hirveästi miten aikataulullisesti kaikki tulee järjestymään

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! Kiitos paljon, ihana että tästä on ollut hyötyä <3 Mä en halua murskata unelmia tai mitään, mutta musta tuntuu et sulle tulee liian kiire tuossa tilanteessa, kun ottaa huomioon kaikki nämä toimenpiteet:
   -todistusten käännättäminen (riippuu kääntäjien aikatauluista ja kiirreellisyydestä)
   -apostille-leimojen ottaminen (pitäisi olla ihan nopea toimenpide)
   -postitusaika UNEDille (voi kestää jopa viikon, vaikka laittaisi menemään ekassa luokassa. kokemusta on valitettavasti...)
   -UNEDin työaika (muutama päivä tai enemmän)
   -postitusaika UNEDilta sinulle (taas voi kestää jopa se viikko)

   Tulet tarviimaan tätä arvosanaa siinä hakuvaiheessa, joka on varmaan joskus kesäkuun puolivälissä. En nyt tiedä tarkkaan milloin se on tänä vuonna, mutta kaksi vuotta sitten se oli 13.6. Jos muistan oikein, niin sitä ei tarvita heti siinä sähköisessä lomakkeessa, mutta ne antaa sulle osoitteen, johon sun pitää sitten lähettää todistus kyseisestä arvosanasta. En tiedä, onko tässä jotain aikarajaa, joten jos ei ole, niin ei sillä sitten pitäisi olla niin kiire.

   Toinen juttu on tietysti tuo, että jos haluat osallistua fase especificaan niin saatat tarvita sen arvosanan jo vielä aiemmin. En tiedä kysytäänkö sitä siellä enkä tiedä tuleeko se normivaiheen jälkeen silleen, että espanjalaiset tietävät oman arvosanansa vai ei. Kannattaa laittaa viestiä jollekin, joka vastaa noista kokeitten järjestämisestä ja/tai UNEDille ja kysellä arvioituja aikoja tolle arvosanan saamiselle. Tsemppiä ja toivottavasti järjestyy! Espanjassa jutut on vähän sekavia eikä kiirettä tunnu olevan minkään asian suhteen, mikä voi olla vähän rasittavaa.

   -Rosa :)

   Delete
  2. Kiitos ihan super paljon vastauksestasi! <3 Voi harmi, ajattelinkin että menee kyllä varmaan liian myöhälle... Se arvosana olisi vaan hyvä saada mukaan nota de corteen, ilman sitä pisteet jäävät varmasti alhaisemmiksi. Mutta pitää vielä kysellä ja selvitellä suoraan Unedilta ja yliopistoilta. Toivottavasti jotenkin järjestyisi :)

   - Sara

   Delete
 22. Hei ja kiitos taas vastauksesta!:) aloin miettiin, että mitähän meinasit tuohon toiseen kommenttiin vastatessasi, että UNED:lta kestää tänne postitusaika? Mulle ei oo sieltä lähetetty mitään takaisin rekisteröinnin jälkeen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teitkö hakemuksen UNEDasiss:in kautta? Itse mietin samaa kunnes sain tietää, että UNEDasiss on digitaalinen arvosana, jolla voi hakea kaikkiin yliopistoihin, jotka ovat liittyneet UNED:in järjestelmään (UNED ei lähetä fyysistä todistusta, jonka takia suosittelen kysymään miten UNEDasiss toimii haluamassasi maakunnassa). Toivottavasti tämä auttoi :)

   Delete
  2. Moi! Huomasin itsekin juuri, että Uned ei ilmeisesti lähetä fyysisiä papereita takaisin ollenkaan, kun arvosana on sähköinen. Eli onkohan se siis niin, että Unedilta ei tarvitse lähettää mitään kopiota ym. yliopistoille, koska yliopistot näkevät ne sähköisestä järjestelmästä?

   Delete
  3. Hei! Mullekaan ei tullut mitään lappua ennen sita varsinaista arvosanaa. Jos niillä on nyt sahkoimem systeemi, niin luulisin ettei siitä välttämättä tulekaan mitään. Tuosta en tosiaan tiedä mitään, koska mulle ei puhuttu tuosta vaihtoehdosta/sitä ei ollut olemassa. Katsotaan, jos joku tietäisi neuvoa! Se voisi olla hyvä päivittää tahan postaukseen muiden avuksi :)

   Delete
 23. Hei! Onkohan jo liian myöhäistä laittaa paperit Unedille? Olen itse herännyt vähän myöhään tähän hakuprosessiin, enkä tiedä onko enää aikaa hakea tänä vuonna vai pitääkö odottaa ensi vuoteen. Saan paperit varmaan suht. nopeasti perille, eri asia onkin sitten kauan paperit viipyvät Unedissa. :D saatan mennä Espanjaan tosin alkukesästä, joten hätätapauksessa voisin hakea paperit ja toimittaa ne siellä perille, mutta en tiedä onko siinä järkeä/ehdinkö silti. Arvostaisin neuvojasi, itse olen vielä vähän hukassa kaikkien näiden asioiden kanssa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! Sori vahan myöhäsestä vastauksesta. En mä usko, että on liian myöhäistä, jos sulla on jo todistukset nyt. Ei niillä papereilla kauhean kauan pitäisi Unedilla mennä! Mulla ne oli siellä huhtikuun alussa jonkun viikon ehkä. Jos nyt alat hoitamaan asioita niin ehdit! Parempi vielä jos pääset paikan paalle ja voit lähettää Espanjan maansisäisessä postissa laput yms niin on nopeampaa. Plus jos tarviit todistaa kopioita oikeiksi, saat UNEDilta ilmaiset leimat toisin kuin Suomen maistraatissa. :)

   Delete
 24. Moi! Joo tosiaan laitoin sinne sähköpostia niin he sano, että yliopistot näkee sen arvosanan sieltä sähköisesti niiden järjestelmän kautta. kiitos taas avusta! En varmasti olisi ikinä alkanutkaan tähän prosessiin ilman sun blogia ja näitä ohjeita:)

  ReplyDelete
 25. Hei loistavaa kuulla et onnistuu! Tiian et munkin tapauksessa ne yliopistot näki sen arvosanan netistä siinä hakuvaiheessa, mutta silti prescripción-vaiheessa piti silti lähettää unedin todistus ja muita lappuja. Ehkä se on siis muuttunut paremmaksi! Tosi kiva kuulla et tästä on ollut apua <3

  ReplyDelete
 26. Hei! Laitoin jo aiemminkin kommenttia, kiitos vielä hyödyllisistä vastauksista Rosa, niistä on ollut paljon apua. :) tuli sellainen mieleen, että onko kukaan tekemässä Espanjassa PCE-koetta nyt toukokuussa? Olisi kiva kuulla jos joillakin on niistä kokemuksia. Tämä koe on itsellenikin uudempi juttu enkä ole siitä aiemmin kuullut, mutta ilmeisesti ulkomaalaisilla toimii fase espesifícan korvikkeena, jolla voi saada lisäpisteitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla!! Jaan katselemaan, olisiko jollain kokemusta kyseisestä kokeesta. Olisi kiva tietää itsekin, vaikka koko prosessi onkin jo ohi :)

   Delete