-->

09/03/2018

Feminismin ja väkivallan päivä

Naistenpäivä. Päivä, joka Suomessa merkitsee vain paria suloista viestiä naispuolisilta kavereilta ja yhdessävietettyjä hetkiä. Päivä, joka Espanjassa ei jää keneltäkään huomaamatta mölyn ja lakkoilun takia.

Mielenosoitus kulki Gran Víalle kautta ja sille osallistui kymmeniätuhansia, ellei satojatuhansia ihmisiä /SAMUEL SÁNCHEZ

Complutensen yliopistossa feministit keskeyttivät tunteja huutaen, ettei naisilla ole asiaa olla opiskelemassa kyseisenä päivänä. Miksi te ette ole lakkoilemassa, kuten kunnon naiset? Nyt ulos tunnilta! Video sai törkeästi huomiota Facebookissa ja alkoi levitä kulovalkean tavoin ja jo parissa tunnissa tuhannet ihmiset olivat nähneet tämän raivokkaan ryntäyksen.

Meillä Autónoman yliopistossa kaikki tunnit ja aktiviteetit peruuttiin jo etukäteen - osittain tietysti siksi, että monet opettajat ja opiskelijat halusivat osallistua lakkoon, mutta varmaan myös yleisen selkeyden vuoksi. Näin vältettäisiin tilanteet, joissa vain kourallinen opiskelijoita ilmaantuisi paikalle tai joissa koko ryhmä olisi paikalla ja opettaja ei.

Perjantaiaamuna meitä odotti kuitenkin yllätys, sillä kirjallisuuden luokan ovenkahva ja -lukko olivat tukossa silikonista emmekä saaneet ovea auki. Huoltomiehet olivat kierrelleet koko aamun poistamassa näitä silikonivuokrauksia enkä halua tietää, mitä kaikkea muuta he joutuivat siivoamaan.

Keskusta oli täynnä feministien töhrimiä lausahduksia, naissukupuolen symboleja, 8M:ää, sekä aborttiin liittyviä kannanottoja. Asfaltti, mainostaulut, vessat, kirkonseinät - mikä tahansa kävi heille kanvaasiksi. Värejä ja ääntä ei säästelty.

Kuka korvaa mielenosoittajien vahinkojen kulut?


Välillä mietin, että onko tällainen radikalismi tarpeellista. Parhaimmillaan se menee siihen, että poljetaan toisten oikeuksia ja sekoitetaan useita aiheeseenliittymättömiä ongelmia, kuten eilen kävi. Republikaanien liput liehuivat ja tummaihoiset syyttivät valkoisia heidän trendiensä, kuten afrojen, varastamisesta. Erään espanjalaisen aktivistituttavani mukaan ainut tapa saada äänensä kuuluviin on pitää meteliä. Niinpä niin. Hinnalla millä hyvällä, siis.

Ulkomaalaisena on parempi vain olla hiljaa ja katsella vierestä tätä touhua. Ehkä asiat ovat meillä paljon paremmin Suomessa, kun tällaiseen toimintaan ei ole tarvetta? Tai ehkä espanjalaiset ovat sen verran temperamenttisia, että pienikin vääryys saa heidät kiljumaan ja tappelemaan? Toki joukossa on myös niitä rauhallisia mielenosoittajia, jotka haluavat vain ajaa asiaansa ja arvostan heitä.

Mutta päässä soi vain Madrid será la tumba del machismo ja Estamos hasta el culo de tanto machirulo enkä pääse niistä eroon. 

*Kuvat eivät ole ottamiani! I do not own the right to the pictures!

4 kommenttia:

 1. Aika hurjalta kuulostaa meno kyllä! Olen sitä mieltä, että muutokset ei tapahdu itsestään ja niiden eteen on nähtävä vaivaa, mutta esimerkiksi tuollainen ilkivalta tai muiden syyllistäminen, jos eivät esim. lakkoon osallistu, ei kyllä varmasti ainakaan mitään positiivista saa aikaiseksi... tiedä sitä sitten, että missä asiat on paremmin ja mikä tyyli on paras tyyli hoitaa asioita, mutta joka tapauksessa mielenkiintoinen postaus ja näkökanta naistenpäivään liittyen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä tuota menoa osaa kuin ihmetellä kyllä. Monien lähteiden mukaan Suomessa on suurempi palkkaero sukupuolten välillä kuin Espanjassa, eikä me lähdetä hajoittamaan paikkoja :D Pitäisi jotain tehdä tuolla asialle, mutta kun esimerkiksi espanjalaisilla on sellainen kuva, että pohjoisessa asiat ovat täydellisesti, mikä nyt on vaan romantisoimista. Kiitos paljon! Tästä olikin kiva kirjoittaa näin kyseisen päivän jälkeen:)

   Delete
 2. Mun mielestä on vähän epäreilua kysyä, että kuka korjaa vahingot ja tarviiko pitää niin paljon meteliä, kun epätasa-arvo kuitenkin vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään joka ikinen päivä ja aivan varmasti on myös ns. kauniisti pyydetty ja asioista keskusteltu. Mutta jos se ei toimi, niin mitä pitäisi tehdä? Ja kukakohan se syyllinen siihen sotkuun loppujen lopuksi on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei se minusta ole ollenkaan epäreilua kysyä niin. Epäreilua on se, että tuhannet siivoojat, poliisit ja talonmiehet (eli työntekijät, MYÖS naiset) joutuivat kestämään kaiken tuon sotkun. Samoin kuin me tuhannet opiskelijat. Vain sen takia, että jotkut halusivat liimailla luokkien ovia kiinni ja sprayata graffiteja kirkkoihin. Miten tämä muuttaa epätasa-arvoa?


   Ja esimerkiksi aborttihan on laillinen Espanjassa - miksi täytyy siis mennä sotkemaan kirkkoihin, joilla ei enää ole valtaa kyseisen asian suhteen? Totta kai katolinen kirkko ei perinteisesti ole kannattanut aborttia, mutta pitää ymmärtää, että kaikki eivät tässä maailmassa ole samaa mieltä asioista.

   Mutta joo. Eihän toi ole helppo asia enkä oikeasti tiedä, mitä sille pitäisi tehdä. Mulle ei ehkä vaan kaikki feminismin opit ihan uppoa päähän. Epätasa-arvoa kun on myös esimerkiksi sosiaaliluokkien, seksuaalivähemmistöjen ja sairaiden välillä, niin tämmöinen kitinä, joka espanjalaisen kulttuurin tuntien ei johda mihinkään, tuntuu typerältä.

   Delete